Μουσμουλιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Eriobotrya japonica
Άλλα Ονόματα: 
πολημιδία ή μεσπιλιά (Κύπρος), μεσπιλέα (Πελοπόννησος), νοσπολιά (Κέρκυρα), δεσπολιά (Κρήτη)

Περιγραφή:  Δέντρο που φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά. Τα άνθη της είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου και σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Τα φύλλα της μουσμουλιάς έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη. Θεωρούνται επίσης ιδανικά για την εξουδετέρωση της μέθης, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Μία πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Εκτός από την καταστολή των καρκινικών κυττάρων, λέγεται πως το ρόφημα των φύλλων βοηθάει στην μείωση των παρενεργειών από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Καλλιέργεια: Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και το φυτό αναπτύσσεται εύκολα, αλλά και με εμβολιασμό των συγγενικών δέντρων της κυδωνιάς και της μεσπιλιάς.Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του , ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς παράγουν καρπούς μεγαλύτερους και με λιγότερα σπέρματα από τις αυτοφυείς.

Ιστορία: Η μουσμουλιά θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά, ιθαγενές της Κίνας και Ιαπωνίας. Στη Μεσόγειο εισήχθη γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στα μέσα του 18ου αιώνα. Στη χώρα μας το ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι τα μούσμουλα εμφανίζονται στην αγορά μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα. Η κατάσταση της καλλιέργειας στη χώρας μας έχει ως εξής: κανονικές φυτείες 500 στρεμμάτων και περίπου 7.500 διάσπαρτα δένδρα (Λιονάκης, 2008). Σήμερα καλλιεργείται για το νόστιμο κίτρινο καρπό της το μούσμουλο, αλλά και ως καλλωπιστικό για το πλούσιο της φύλλωμα.

Μελισσοκομία: Θεωρείται ωφέλιμο φυτό για τους μελισσοκόμους καθώς ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο.

Μούσμουλο
Ανοιξιάτικο φρούτο (ράγα) με χρώμα κίτρινο και 1 ως 4 μεγάλα κουκούτσια. Φρούτο με πολλές βιταμίνες και πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό. ...περισσότερα


Facebook comments