Άγρια φράουλα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Fragaria vesca
Άλλα Ονόματα: 
Χαμοκερασιά

Περιγραφή: Ανθεκτικό πολυετές με ύψος πάνω από 30cm., με λευκά άνθη που αποτελούνται από 4-5 πέταλα και κίτρινο κέντρο και πράσινα φύλλα οδοντωτά. Οι αγριοφράουλες δεν χρειάζονται καθόλου ζάχαρη, έχουν γλυκιά γεύση με ένα λεπτό άρωμα το οποίο έχει χαθεί στις περισσότερες καλλιεργούμενες φράουλες. Η Fragaria vesca αναπτύσσεται εύκολα σε κήπους με έδαφος που κρατά την υγρασία, σε μερικώς σκιερό σημείο. Το φυτό βγάζει παραβλάσταρα και τελικά αναπτύσσεται υπερβολικά, ώστε ίσως είναι καλύτερα να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να φάνε αγριοφράουλες μέχρι να φουσκώσουν και άλλοι παθαίνουν αλλεργία με δερματικά εξανθήματα. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό περιέχει αξιοσημείωτες ουσίες. Το αφέψημα από τις ρίζες είναι διουρητικό και συνεπώς βοηθά σε περιπτώσεις ρευματισμών και ποδάγρας. Το έγχυμα βοηθά επίσης στον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος. Τα φύλλα λοιπόν και σι ρίζες της άγριας φραουλιάς, σε αφέψημα βοηθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, κολικοί των εντέρων και φλεγμονές, δυσπεψία κλπ. Επίσης, συντελούν στην ανακούφιση από πολλά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, καθόσον θεωρούνται διουρητικά. Έτσι είναι ωφέλιμα σε ουρηθρίτιδες, κυστίτιδες, προστάτη, λιθιάσεις κλπ. Οι καρποί της φραουλιάς, είναι ήπια υπακτικοί και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Παρασκευάσματα από λιωμένες φράουλες, εάν τοποθετηθούν στο δέρμα, ωφελούν σε εγκαύματα, πληγές, σπυριά, ερεθισμούς και δερματικά προβλήματα. Θεωρούνται μαλακτικά και καθαριστικά του δέρματος και είναι ότι πρέπει σαν πρώτη βοήθεια σε έγκαυμα από τον ήλιο.

Η φράουλα είναι καρπός με μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνη C , σίδηρο, κάλιο και πολλά ιχνοστοιχεία χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρούνται καθαριστικές του αίματος, αντιοξειδωτικές και ωφελούν πολύ όσους πάσχουν από αναιμία, αρθριτικά, ουρικό οξύ κλπ. Οι στοματικές πλύσεις με χυμό φράουλας, ασπρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, εξαλείφοντας την κακή αναπνοή.

Οι τροφές της ευτυχίας: Αν τρώγοντας ένα σοκολατάκι γίνεστε ευτυχείς και βλέπετε τον κόσμο με μεγαλύτερη αισιοδοξία δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές ούτε να κατηγορείτε τον εαυτό σας ως κοιλιόδουλο. ...περισσότερα.

Λικέρ από άγρια φρούτα: Λικέρ από άγρια φρούτα χωρίς να προσθέσετε αρωματικά. Κράνα, βύσσινα, φράουλες, βατόμουρα, κούμαρα. ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments