Άρκτιο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Arctium Lappa
Άλλα Ονόματα: 
Λάππα, Πλατομαντήλα, Κολλιτσίδα, Λάπαχο
Φυτό: ποώδες, Φύλλο: μεγάλο, Κορμός: ευθυτενής, Ταξιανθία: κεφάλιο, Άνθος: μοβ, Καρπός: σφαιρικός, με αγκάθια,

Τα μπουμπούκια του είναι νόστιμα και θυμίζουν στη γεύση αγκινάρα. 

Περιγραφή: Φτάνει και το 1,5 μέτρο σε ύψος, με μεγάλα, σκούρα πράσινα, κυματιστά φύλλα(μπορούν να φτάσουν τα 70cm σε μήκος).

Οι Καρποί: Στρογγυλά κεφάλια σε σχήμα οωειδές που έχουν στο φλοιό τους κάτι σαν γάντζους, σαν αγκίστρια. Αυτοί οι γάντζοι είναι που κολλάνε στα ρούχα και στο τρίχωμα των ζώων. Για αυτή του την ιδιότητα το λέμε κολλιτσίδα και από αυτή του την ιδιότητα εμπνεύστηκε ο Ελβετός μηχανικός Georges de Mestral για να επινοήσει το βέλκρο-velcro, το γνωστό σκρατς. 

Η ρίζα του είναι μεγάλη, αναπτύσσεται σε βάθος και σε αυτήν βρίσκονται οι περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Εδωδιμότητα: Η ρίζα του άρκτιου είναι φαγώσιμη και στην Ιαπωνία εκτιμάται ιδιαίτερα, ονομάζεται gobō. Επίσης, νόστιμα και φαγώσιμα είναι τα μπουμπούκια του, τα οποία θυμίζουν στη γεύση αγκινάρα. 

Συλλογή για θεραπευτική χρήση: Καλύτερα να είναι ανθισμένο, όταν πρόκειται να συλλέξετε τα άνθη, τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς. Για τις ρίζες σκάψτε από τέλη Οκτώβρη και όλο τον χειμώνα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι ήπιο καθαρτικό, έχει δράση υπογλυκαιμική, διουρητική, αντιβιοτική, καταπραϋντική. Η διέγερση των πεπτικών υγρών που προκαλεί βοηθά στην έκκριση της χολής. Συνίσταται για πολυάριθμες μορφές δερματίτιδας, δερματοπάθειες πυώδεις, δρα κατά της ακμής, εκζεμάτων, πιτυρίδας, εξανθημάτων όπως ιλαρά και ερυθρά, αποστημάτων αλλά και κατά των δηλητηριάσεων. Βοηθά στην επούλωση πληγών, σε αρθριτικούς πόνους, σε στομαχικά προβλήματα, στην υπόταση, σε περιπτώσεις με πέτρα στα νεφρά ή τη χολή, μειώνει το ουρικό οξύ, θεραπεύει την ψαμμίαση και την ποδάγρα και χορηγείται σε περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας αλλά και διαβήτη. Επίσης ενδείκνυται για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθαρίζοντας την λέμφο.

Προφυλάξεις: Οι θηλάζουζες και οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν. Όσοι λαμβάνουν διουρητικά επίσης, αφού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Στους διαβητικούς που παίρνουν φάρμακα συνιστάται προσοχή, αφού μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Ακόμη πρέπει να το αποφεύγουν αυτοί που παίρνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Τέλος η όποια υπόνοια αλλεργίας πρέπει να μας απωθεί από την χρήση του.


Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments