Αγριοκύμινο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Carum carvi
Άλλα Ονόματα: 
Καρβί
Φυτό: ποώδες,

 

Περιγραφή: Με ύψος μέχρι 1 μέτρο, λεπτά φύλλα και άσπρα άνθη. Σαν αυτυφυές φυτό το συναντάμαι στις άκρες των δρόμων, σε λιβάδια και σε βοσκότοπους με φτωχό έδαφος. Επίσης είναι καλλιεργήσιμο.

Από το φυτό χρησιμοποιούνται οι καρποί (σπόροι) κυρίως για την παρασκευή τσαγιού ή ελαίου. Για το σκοπό αυτό μαζεύονται τα άνθη μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν οι σπόροι και κρεμιούνται σε αεριζόμενο μέρος ώσπου να αποξηραθούν. Στη συνέχεια τα άνθη τινάζονται και συλλέγονται οι σπόροι.

Το αγριοκύμινο έχει χαρακτηριστική γεύση και τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το αιθέριο έλαιο καθώς και τα φλαβονοειδή και οι τανίνες. Τα συστατικά αυτά δρουν αντισπασμωδικά και αντιμικροβιακά. Επίσης το αγριοκύμινο διεγείρει την όρεξη και βοηθά στη χώνεψη.
Το αγριοκύμινο είναι ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά για την αντιμετώπιση γαστρικών και εντερικών ενοχλήσεων. Οι σπόροι ενεργούν καταπραϋντικά στο πεπτικό σύστημα, επειδή δρουν άμεσα στους μυς του εντέρου, ανακουφίζοντάς το σε περίπτωση σπασμών, κολικών, κοψιμάτων, φουσκώματος και τυμπανισμού. Βοηθούν επίσης σε περίπτωση σπασμωδικών πόνων της περιόδου. Για τις ρευματικές παθήσεις συνιστάται το τρίψιμο με έλαιο αγριοκύμινου. Το αγριοκύμινο έχει ήπια δράση και μπορεί να δοθεί επίσης σε παιδιά και βρέφη.
Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι για την αύξηση της ροής του γάλακτος κατά τον θηλασμό. Ένα πολύ καλό μίγμα που βοηθά στην αύξηση του γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν αποτελείται από κάρβι (2 μέρη), μάραθο (1 μέρος) και γλυκάνισο (1 μέρος). Το μίγμα αυτών των βοτάνων παρασκευάζεται ως έγχυμα.

Από το αιθέριο έλαιο του φυτού αρωματίζεται ένα περίφημο λικέρ και με τα χλωρά του φύλλα γαρνίρονται βραστά, σούπες και σαλάτες λαχανικών. Οι σπόροι του τέλος όταν τους μασάμε, είναι ένα θαυμάσιο αρωματικό στόματος.

 


Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 

Facebook comments