Αλάτι

Κρύσταλλο αλατιού

Το αλάτι ή αλλιώς επιστημονικά χλωριούχο νάτριο (NaCl).

Ιστορία: Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Για χάρη του γίνονταν ακόμα και πόλεμοι! Ενώ ίσως ήταν και το πρώτο "ναρκωτικό" της ανθρωπότητας. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η πληρωμή των στρατιωτών γινόταν με μερίδες αλατιού. Οι Έλληνες θεωρούσαν το αλάτι σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης και επισφράγιζαν με αυτό τις συμφωνίες τους, ενώ σε μερικές χώρες της Ασίας οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Τέλος, διάφοροι λαοί χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως δώρο στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς, σκορπίζοντάς το στους αγρούς.

ΘΕΤΙΚΑ

Βοήθα στη λειτουργία των κυττάρων: Το νάτριο και το χλώριο, ελέγχουν το δυναμικό των μεμβρανών των κυττάρων. Έτσι συμβάλλουν στη μετάδοση των νευρικών σημάτων, τη συστολή των μυών και την καρδιακή λειτουργία.

Ελέγχει την ισορροπία των υγρών: Όλα τα υγρά του σώματός μας, ακόμα και το αίμα, περιέχουν χλώριο και νάτριο, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για την ηλεκτρολυτική ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Βοηθά στην πέψη: Το χλώριο στη μορφή του υδροχλωρίου είναι σημαντικό συστατικό του γαστρικού υγρού, το οποίο βοηθά την πέψη και την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Η απορρόφηση του νατρίου στο λεπτό έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του χλωρίου, των αμινοξέων, της γλυκόζης και του νερού.

Συντηρεί τρόφιμα: Το αλάτι ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τη συντήρηση των τροφίμων.
   
ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Επιβαρύνει τα νεφρά: Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επιβαρύνει τα νεφρά. Η πρόσληψή του πρέπει να είναι περιορισμένη στα μωρά αλλά και σε ενήλικες με νεφρική ανεπάρκεια, των οποίων τα νεφρά δεν έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν το πλεόνασμα αλατιού.

Προάγει το έλκος: Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή προάγει το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στο στομάχι συμβάλλουν στην ενεργοποίηση γονιδίων του ελικοβακτηρίδιου.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων: Οι άνθρωποι που λαμβάνουν σημαντικές ποσότητες αλατιού από την καθημερινή τους διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό νόσημα κατά 25%.

Αυξάνει της πίεση: Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αλάτι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσληφθούν από υπέρταση. 

Συμβάλλει στην απώλεια ασβεστίου με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, και τέλος να αυξήσει τον κίνδυνο.

Facebook comments