Αλθαία

Eπιστημονική Oνομασία: 
Althaea officinalis
Άλλα Ονόματα: 
δενδρομολόχα, νερομολόχα, Βίσκος

Περιγραφή: Έχει χνου­δωτό, όρθιο στέλεχος, στρογγυλά, οδοντωτά, γκριζοπράσινα φύλλα, κοκκινωπά ή λευκά λουλούδια. Ανθίζει το καλοκαίρι για μεγάλη χρονική περίοδο, αντέχει στη ζέστη και στην ξηρασία και συναντάται παντού στην Ελλάδα.
Χρήση: Λαμβάνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι ρίζες της διαθέτουν μία κολλώδη ουσία, η οποία απορροφά το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια προστατευτική ζελατίνη. Η ζελατίνη αυτή ανα­κουφίζει και προστατεύει από τα κοψίματα, τις εκδορές, τα εγκαύματα και τις πληγές, ενδείκνυται για τις κιρσώδεις φλέβες και τα εξωτερικά έλκη όπως αποστήματα και δοθιήνες. Οι πολτοποιημένες ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιη­θούν εξωτερικά ως επουλωτικό και ξηραντικό κατάπλα­σμα το οποίο α­πλώνεται στην πάσχου­σα περιοχή ζεστό, συμ­βάλλοντας στη θεραπεία των φλεγμονών.

Τα χρήσιμα μέρη της αλθαίας είναι οι ρίζες καί τα φύλλα που περιέχουν τανίνες, ασπαραγίνη καί φυ­τική κόλλα (η υψηλότερη περιεκτικότητα στη ρί­ζα παρατηρείται το χειμώνα). Οι πολτοποιημένες ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιη­θούν ως επουλωτικό καί ξηραντικό κατάπλα­σμα, το οποίο α­πλώνεται στην πάσχου­σα περιοχή ζεστό, συμ­βάλλοντας στη θεραπεία των φλεγμονών.

Βιότοπος: Η αλθαία είναι ένα φυτό που το βλέπουμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα να ανθίζει για μεγάλη χρονική περίοδο. Μέσα στη ζέστη και στην ξηρασία. Τα υπέργεια μέρη της συλλέγονται το κα­λοκαίρι, μόλις αρχίζει η περίοδος ανθοφορίας, και η ρίζα ξεθάβεται το φθινόπωρο.


Πηγές:

Facebook comments