Αλμύρα
Περιγραφή: Η αλμύρα φυτρώνει στην άμμο όπου υπάρχει σχετικά στάσιμο νερό. Είναι θάμνος και τα φύλλα του έχουν σχήμα βελόνας, μοιάζει με μικροσκοπικό κάκτο (στα λατινικά λέγονται salicorne, δηλαδή αλμυρά κέρατα).
Συλλέγεται το καλοκαίρι που τα βλαστάρια είναι τρυφερά. Αν μαζευτεί Φθινόπωρο θα έχει στο κέντρο από κάθε βλαστάρι μια ίνα η οποία δεν μασιέται ούτε μαλακώνει με το βράσιμο και "μας τα χαλάει". Τρώγεται ωμή, αλλά ελαφρώς ζεματισμένη η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη. Είναι εμφανίσιμη και αλατίζει τις σαλάτες μας. Τουρσί, ή σαν χόρτα με λαδολέμονο, ή μαγειρεμένη, δίνει θαλασσινή γεύση στις μακαρονάδες, στο ριζότο. Τη συναντάμε όλο και περισσότερο στις λαϊκές και είναι καλλιεργήσιμη, αλλά, βέβαια, η ουσία είναι να βρέχεται από τη θάλασσα.
Μερικοί την μπερδεύουν με το αλμυρίκι, που είναι παραθαλάσσιο δέντρο, που δεν τρώγεται, και που «δακρύζει» από τις βελόνες του θαλασσινό νερό.
Πηγές:
- John Wiseman Οδηγός Επιβίωσης της S.A.S. σελ: 231
Facebook comments