Αλμύρα σόδα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Salsola soda
Άλλα Ονόματα: 
Αρμυρίδι

Περιγραφή: χυμώδης μικρός θάμνος (έως 0,7 m ύψος) που φυτρώνει στις ακτές της λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα αλόφυτο (φυτό ανθεκτικό στο αλάτι της θάλασσας και των αλμυρών εδαφών) που συνήθως αναπτύσσεται σε παράκτιες περιοχές και μπορούν να ‘’αρδεύονται’’ με αλμυρό νερό. Έχει σαρκώδη πράσινα φύλλα είτε με πράσινα ή κόκκινα στελέχη. Τα μικροσκοπικά άνθη αναπτύσσονται από άνθη που φυτρώνουν από τη βάση των φύλλων κοντά στο στέλεχος.
Το φυτό αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία ως πηγή του ανθρακικού νατρίου, το οποίο εξαγόταν από τις στάχτες αυτού του φυτού και των άλλων ειδών του. Το ανθρακικό νάτριο είναι μία από τις αλκαλικές ουσίες που είναι ζωτικής σημασίας στην υαλουργία και σαπωνοποιϊα. Τα φημισμένα κρύσταλλα γυαλιά του 16ου αιώνα από τη Βενετία και το Μουράνο, εξαρτιόνταν από την καθαρότητα του ανθρακικού νατρίου, και η φύση του αυτού συστατικού κρατήθηκε μυστική. Η Ισπανία είχε μια τεράστια βιομηχανία, τη γνωστή Βarrilla, το 18ο αιώνα, που παρήγαγε ανθρακικό νάτριο από τις αλμύρες (αγγλ., saltworts, ισπαν., barrilla).
Χρήσεις:  Ενώ η εποχή της καλλιέργειας του φυτού για τη στάχτη του που ήταν πλούσια σε σόδα είναι μακρυνό παρελθόν, εδώ και μερικές δεκαετίες καλλιεργείται πάλι στην Ευρώπη ως λαχανικό που απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα στην Ιταλία και με καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο. Τα κοινά ονόματά του στην ιταλική γλώσσα είναι ‘’Barba di Frate, Agretti’’, και ‘’Liscari sativa’’. Η ιταλική ονομασία ‘’agretti’’ χρησιμοποιείται συνήθως στα αγγλικά για να αναφερθεί στα βρώσιμα φύλλα της Αλμύρας. Συλλέγεται από τις ομώνυμες καλλιέργειες σε δέσμες, όταν είναι μικρού μεγέθους ή κόβεται τακτικά ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων βλαστών. Πιο συχνά βράζονται και τρώγονται τα φύλλα ως φυλλώδες λαχανικό. Συστήνεται να μαγειρεύεται σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Επίσης, μπορούν τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί να τρώγονται ωμά. Λέγεται να «γευτούν χλοώδεις ελαφρώς αλμυρή και με μια ευχάριστη τραγανή υφή. Εξάλλου, τα νεαρά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χρήσιμη ζωοτροφές, εφ 'όσον δεν είναι πάρα πολύ υψηλή η περιεκτικότητά τους σε οξαλικό ή νιτρώδη οξέα. Mερικές φορές το φυτό Salsola soda συγχέεται με ένα φυτό, γνωστό στην Ιαπωνία ως Okahijiki ( Φύκια της γης), το οποίο είναι στην πραγματικότητα το είδος Salsola komarovi.
Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης του ανθρακικού νατρίου στις στάχτες της Salsola soda  συμβαίνει εάν το φυτό καλλιεργείται σε πολύ αλατούχα εδάφη (δηλαδή σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου), ή εάν αρδεύεται με θαλασσινό νερό, που περιέχει περίπου 40 γραμμάρια ανά λίτρο διαλυμένο χλωριούχο νάτριο και άλλα άλατα. Έτσι, στους ιστούς του περιέχονται αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις από ιόντα νατρίου. Όταν καίγονται τα πλούσια σε νάτριο φυτά, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται αντιδρά με το νάτριο για να σχηματιστεί το ανθρακικό νάτριο.
Επίσης, το φυτό Salsola soda χρησιμοποιείται για τη βιο-αποκατάσταση (bio-desalination) αλατούχων εδαφών, ώστε να καλλιεργηθούν ντομάτες και πιπεριές, μαζί με αυτό, καθώς η Αλμύρα παίρνει αρκετό νάτριο από το έδαφος για τη βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών καλλιέργειας. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα στις αποδόσεις των καλλιεργειών παρά τον ανταγωνισμό των δύο φυτών για την πρόσληψη από το έδαφος των υπόλοιπων αναγκαίων για την ανάπτυξή τους μετάλλων.

Σόδα μαγειρική: Σόδα η μαγειρική ή διττανθρακική με χημικό τύπο NaHCO3 και εμφάνιση λεπτής σκόνης, ως πρόσθετο τροφίμων με κωδικό Ε500. Μια σκόνη με άπειρες χρήσεις ... ...περισσότερα.

Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 

Facebook comments