Αμανίτης ο καισαρικός
Συναντάται, συνήθως σε ξέφωτα ή σε άκρες από δάση πλατυφύλλων, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.
Στην αρχή είναι αυγόμορφο περιτυλιγμένο από την λευκή θήκη. Αργότερα ξεπροβάλει σφαιρίκο καπέλο πορτοκαλοκόκκινου χρώματος που μετέπειτα γίνεται κυρτό και κιτρινωπό. Έχει δακτυλίδι λεπτό και μεμβρανώδες ομόχρωμο με τον μίσχο(λευκό).
Η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος για να καρποφορίσει είναι από 24 ως 28 °C (75–82 °F). Η καρποφορία εξαρτάται και από την υγρασία, εμφανίζεται μια βδομάδα μετά από βροχή.
Η σάρκα του είναι λευκή με γεύση φουντουκιού και ευχάριστη οσμή. Δεν έχει νιφάδες ενώ επίσης τα ελάσματα και ο μίσχος του είναι κιτρινωπά και όχι λευκά,
Σημαντικά στοιχεία για την αναγνώριση και την διαφοροποίησή του από τα τοξικά, παραισθησιογόνα Αμανίτης ο μυγοκτόνος, Αμανίτης ο πάνθηρας και τα θανατηφόρα Αμανίτης ο φαλλοειδής και Αμανίτης ο εαρινός το πορτοκαλοκόκκινο καπέλο και το ότι τα ελάσματα και ο μίσχος του είναι κιτρινωπά .
Απο τα πιο νόστιμα μανιτάρια.
Συστημική ταξινόμηση
Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες |
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες |
Τάξη : Agaricales |
Οικογένεια : Amanitaceae |
Γένος : Amanita |
Πηγές:
- Γιώργος Κωνσταντινίδης Μανιτάρια, φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη σελ: 90
- Βικιπαίδεια http://en.wikipedia.org/wiki/Amanita_caesarea
Facebook comments