Αντρούκλιαστος

Eπιστημονική Oνομασία: 
Salsola kali
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: φυτό που φυτρώνει σε παράκτια, αμμώδη και άνυδρα εδάφη. Στην περιοχή της Μεσογείου και σε ξηρότερες περιοχές αντικαθίσταται από το Salsola tragus (συν.Kali tragus), το γνωστό ρωσικό γαϊδουράγκαθο, ή φραγκοσυκια της παραλίας. Αυτό το φυτό είναι λιγότερο ανεκτικό σε αλατούχα εδάφη, και έχει εξαπλωθεί από την Ευρασία και σε άλλες ηπείρους. Σε μερικά νησιά των Κυκλάδων υπάρχει το ενδημικό Salsola aegeae.
Οι στάχτες του περιέχουν μέχρι και 30%  ανθρακικό νάτριο (σόδα). Το ανθρακικό νάτριο είναι ένα από τα αλκαλικά υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή γυαλιού, σαπουνιού, ως καθαριστικό υφασμάτων και άλλα. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ." το φυτό αυτό ήταν μια σημαντική πηγή ανθρακικού νατρίου.
Το φυτό αυτό περιέχει εκτός των άλλων μέχρι και 5% οξαλικό οξύ, γι 'αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέχουν, άτομα με τάση για ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, γιατί αν το φυτό αυτό το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.Είναι, όμως, απόλυτα ασφαλής σε μικρές ποσότητες, ενώ η όξινη γεύση του προσθέτει μια ωραία γεύση σε σαλάτες. Στην Πορτογαλία (Πόρτο) την καλλιεργούν σε λαχανόκηπους και την πουλάνε πανάκριβα. Είναι ένα εύκολο φυτό για να καλλιεργηθεί στο χωράφι. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του σπανάκι ή προστίθενται σε μικρές ποσότητες στις ωμές σαλάτες. Στην Ιαπωνία είναι δημοφιλές αυτό το φυτό και χρησιμοποιείται στις σούπες για να τις χυλώνουν. To Salsola soda, γνωστό στην Ιταλία ως ‘’Barba di Frate" ή "Agretti", μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό, όπου τα νεαρά φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του μαγειρεύονται. Επίσης τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Ο σπόρος του μπορεί να αλεστεί και να χρησιμοποιηθεί σαν χυλός, πυκνωτικό στις σούπες ή να προστεθεί σε άλευρα δημητριακών κατά την κατασκευή του ψωμιού.
Σε πολλές χώρες του κόσμου αναφέρεται ως ένα σοβαρό ζιζάνιο. Ως φυτό που απαιτεί μικρές ποσότητες νερού, αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και καλλιεργείται σε άγονα σχετικά και προβληματικά εδάφη, δημιουργεί άριστες προοπτικές για πηγή βιο-καυσίμων. Το ενεργειακό περιεχόμενο στον τομέα των αποξηραμένων λουλουδιού (βιοκαύσιμο) κυμαίνεται από 6,500-6,800 Btu / lb cf 5,580-7,920 για το λιγνίτη. Άγριοι λειμώνες αποφέρουν 3-10 τόνους/εκτάριο, ενώ αρδευόμενα χωράφια μέχρι και 15 τόνους/εκτάριο.
Στη λαϊκή ιατρική, ο χυμός του φρέσκου φυτού είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Ένα από τα συστατικά του φυτού, η  Salsolin, , έχει χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αναφέρεται ως καθαρτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισκωληκικό φάρμακο.


Συνίσταται για: 
Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 

Facebook comments