Αρμιλλάρια η μαρανόμενη
Φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι αφού μαγειρευτεί προσεκτικά, το συναντάμε πάνω και γύρω από πρέμνα βελανιδιάς Άνοιξη και Φθινόπωρο.
Περιγραφή: Το καπέλο έχει μέγεθος 3-6 εκ., αρχικά έχει τη μορφή καμπάνας, μετά γίνεται επίπεδο με μικρά καφετιά λέπια στο κέντρο του. Τα ελάσματα αρχικά λευκωπα, ώχροκαφετια αργότερα, με καφεκοκκινωπες αποχρώσεις στην ωριμοτήτα.
Η σάρκα του είναι λευκή με ρόδινη απόχρωση στη βάση του ποδιού, με ευχάριστη, αρωματική μυρουδιά μανιταριού και ήπια γευση.
Πόδι χωρις δαχτυλιδι, με διαστάσεις 5-10 χ 0,5-1,2 εκ., σχεδόν κυλινδρικό, μερικές φορές ατρακτομορφο ή κυρτό, συμπαγές αρχικά, κούφιο αργότερα, λευκοπό με ωχροροδινες ή καφετιές αποχρώσεις προς τα κάτω.
Παρατηρήσεις: Η βασική του διαφορά από την αρμιλάρια τη μελένια είναι ή μη ύπαρξη δακτυλιδιού στο πόδι.
Συστημική ταξινόμηση
Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες |
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες |
Τάξη : Agaricales |
Οικογένεια : Physalacriaceae |
Facebook comments