Αρμιλλάρια η μαρανόμενη

Επιστημονική Ονομασία: Armillaria tabescens
διάμετρος (καπέλου): 3cm - 7cm ύψος: 5cm -15cm ύψος ποδιού: 5cm - 13cm διάμετρος ποδιού: 0.5cm -1.2cm

Φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι αφού μαγειρευτεί προσεκτικά, το συναντάμε πάνω και γύρω από πρέμνα βελανιδιάς Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Περιγραφή: Το καπέλο έχει μέγεθος 3-6 εκ., αρχικά έχει τη μορφή καμπάνας, μετά γίνεται επίπεδο με μικρά καφετιά λέπια στο κέντρο του. Τα ελάσματα αρχικά λευκωπα, ώχροκαφετια αργότερα, με καφεκοκκινωπες αποχρώσεις στην ωριμοτήτα.

Η σάρκα του είναι λευκή με ρόδινη απόχρωση στη βάση του ποδιού, με ευχάριστη, αρωματική μυρουδιά μανιταριού και ήπια γευση.

Πόδι χωρις δαχτυλιδι, με διαστάσεις 5-10 χ 0,5-1,2 εκ., σχεδόν κυλινδρικό, μερικές φορές ατρακτομορφο ή κυρτό, συμπαγές αρχικά, κούφιο αργότερα, λευκοπό  με ωχροροδινες ή καφετιές αποχρώσεις προς τα κάτω.

Παρατηρήσεις: Η βασική του διαφορά από την αρμιλάρια τη μελένια είναι ή μη ύπαρξη δακτυλιδιού στο πόδι.

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Agaricales
Οικογένεια : Physalacriaceae

Facebook comments