Ασπερούλα η εύοσμη

Eπιστημονική Oνομασία: 
Galium odoratum
Άλλα Ονόματα: 
Asperula odorata
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: Την ασπερούλα μπορούμε να την συναντήσουμε σε όλες τις δασώδεις περιοχές της Ευρώπης. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, σε ρόδακες, λεία, με πολύ μικρά αγκάθια στις άκρες. Χαρακτηριστικά είναι τα άνθη της, που είναι διατεταγμένα σε επάκριο κόρυμβο, χρώματος λευκού και πολύ αρωματικά. Η ασπερούλα είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό και το ύψος του μπορεί να φθάσει έως 45 εκ. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο είναι η περίοδος άνθισης του φυτού όπου γίνεται και η συλλογή του, το φυτό χρησιμοποιείται ολόκληρο. Η γλυκιά μυρωδιά της οφείλεται στην κουμαρίνη που περιέχει.
Ιστορικά στοιχεία: Από το 1500 οι Αλσατοί και οι Γερμανοί παρασκεύαζαν το γνωστό «μαγιάτικο κρασί»  ή «κρασί του Ρήνου» στο οποίο μούλιαζαν ασπερούλα, μέσα σε ελαφρώς γλυκό κρασί, η κατανάλωση του κρασιού πρόσφερε τόνωση και βοηθούσε στην διαδικασία της χώνεψης. Επίσης γνωστή από το παρελθόν είναι η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό στην αποξηραμένη της μορφή της. Η ασπερούλα χρησιμοποιούνταν πλατιά για το στρώσιμο του σπιτιού ή της εκκλησίας, σαν χαλί στο πάτωμα και αρωματικό της ατμόσφαιρας. Χρησιμο-ποιόταν, επίσης, για το γέμισμα στρωμάτων και για τον αρωματισμό των κλινοσκεπασμάτων.
θεραπευτικές ιδιότητες: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ασπερούλας είναι πολλές, θεωρείται σπασμολυτική, χολαγωγή, διουρητική και είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Κάποιες από τις πολύτιμες δραστικές ουσίες τις είναι ιριδοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, ανθρακινόνες και φλαβονοειδή. Αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η χρήση της στην καταπολέμηση των κιρσών και της αϋπνίας. Προσοχή, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και από όσους λαμβάνουν φάρμακα για προβλήματα του κυκλοφορικού.


Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments