Αχλαδιά (γένος)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Pyrus
Άλλα Ονόματα: 
Απία, Απιδιά
Φυτό: δέντρο, Ο μίσχος φύλλου: χυμώδης,

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο που καλλιεργείται δε σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα.
Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Οι καλλιεργούμενες αχλαδιές πολλαπλασιάζονται με σπόρο και στη συνέχεια με εμβολιασμό. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου.
Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς.
Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 15-25 δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία.
Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία (περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής) ,στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι:

  • Κρυστάλλι, που καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και στη Βόρεια Πελοπόννησο.
  • Κοντούλα, η αχλαδιά με τα πιο νόστιμα και ακριβά αχλάδια ,εξαιρετικής ποιότητας αλλά και αρκετά ευαίσθητη. Καλλιεργείται στη δυτική Πελοπόννησο.
  • Βουτυράτη ή Τσακόνικο, καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και Θεσσαλία.
  • Δουκέσσα, με τους μικρούς νόστιμους καρπούς καλλιεργείται στη Μακεδονία.

Ακόμα υπάρχουν οι Κάιζερ, Πάς Κρασάν, και άλλες. Εκτός από τις καλλιεργούμενες αχλαδιές υπάρχουν και αυτοφυείς στα δάση της βορείου και νοτίου Ελλάδας γνωστές με το όνομα αγριαπιδιά, αγκαθιά, αμπουρτζιά κ.λ.π.

Αχλάδια
Ο καρπός της Αχλαδιάς. Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. ...περισσότερα


Video μπολιάσματος γκορτσιάς: Η Γκορτσιά μπολιάζεται με ευκολία και δίνει πολύ παραγωγικά δέντρα. Μπολιάζεται με όλες τις ποικιλίες της αχλαδιάς, με κυδωνιά και θεωρητικά με μηλιά, λωτό και μουσμουλιά. Μπορούμε να την μπολιάσουμε με την μέθοδο του εγκεντρισμού (καλεμιού ή κέντρισμα) Φεβρουάριο και Μάρτη. Επίσης μπορεί να μπολιαστεί με μάτι(ενοφθαλμισμό) όλο το καλοκαίρι.  ...περισσότερα.
Το χειμερινό κλάδεμα: Οι γενικές αρχές του χειμερινού κλαδέματος των οπωροφόρων δέντρων. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για την υγεία και για την πλούσια καρποφορία του δέντρου. ...περισσότερα.

Facebook comments