Βάλσαμο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Hypericum perforatum
Άλλα Ονόματα: 
Υπερικόν το διάτρητον, Σπαθόχορτο, Χόρτο του Αη Γιάννη

Φυτρώνει σχεδόν παντού σε πολλές ποικιλίες που όμως δεν διαφέρουν στα θεραπευτικά χαρακτηριστικά. Συναντάτε ακόμα και στις παραλίες, στα δάση, σε ορεινές, ημιορεινές και καμπίσιες περιοχές. Τα άνθη του, αλλά και τα φύλλα του περιέχουν ερυθρό έλαιο που το αποδεσμεύουν όταν σπάσουν. Η κυριότερη θεραπευτική του ιδιότητα είναι να επουλώνει πληγές, επίσης πολύ καλά αποτελέσματα έχει και κατά του έλκους του στομαχιού.

Περιγραφή: Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών. Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

 


Συνίσταται για: 
Σπαθόλαδο (Βαλσαμέλαιο) : Μαζεύουμε φρέσκα άνθη βαλσαμόχορτου (σπαθόχορτου) , από τον Ιούνιο και μετά, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Χρήσεις για: πληγές, πρόσωπο, έλκος, κολίτιδες, χαλαρωτικό μασάζ ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments