Βάμμα πρόπολης

Εκτέλεση:

Βάζουμε για μια μέρα την πρόπολη στην κατάψυξη ώστε να μπορούμε να την τεμαχίσουμε εύκολα.

Με μαχαίρι ή τοματοκόφτη τεμαχίζουμε την πρόπολη σε τεμάχια μεγέθους φακής και την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο κατάλληλου μεγέθους που κλείνει αεροστεγώς (π.χ βάζο για γλυκό)
Ρίχνουμε τριπλάσια ποσότητα από την πρόπολη καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών).

Κλείνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε καλά για 1 λεπτό, πράγμα που επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα και για 14 περίπου μέρες.
Με μια μεγάλη σύριγγα τραβάμε το καθαρό βάμμα προσέχοντας να μην πάρουμε το ίζημα και το βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να βάζουν υγρά παρασκευάσματα (έχουν ένα πώμα κάτω από το βίδωμα που διευκολύνει την τοπική χρήση του υγρού.

Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 0,25-0,50ml (περίπου 5-10 σταγόνες την ημέρα).

Προσοχή:   Το 0.1-0.2 % των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργία στην πρόπολη γι αυτό την πρώτη φορά χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ένα σημείο και αν παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση. Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις περιπτώσεις των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας όπως ουλίτιδα, στοματίτιδα, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των ελκών του στομάχου, της γρίπης και των κρυολογημάτων, της ωτίτιδας και γενικότερα των μυκητιάσεων και των ιώσεων.


Facebook comments