ποτάμια

εικόνες Περιγραφή
Αγαρικό του Μοελέρι - Agaricus moelleri Αγαρικό του Μοελέρι

Agaricus moelleri: Τοξικό μανιτάρι που εμφανίζεται Άνοιξη και φθινόπωρο σε υγρές θέσεις, στη σκιά δέντρων. Το καπέλο του είναι γρκίζο με λέπια και πέραν αυτού εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ξανθόδερμο, δηλαδή κιτρινίζει στην βάση του ποδιού και στην περιφέρεια του καπέλου και μυρίζει άσχημα.

Βέρπα η κωνική

Verpa conica: Μανιτάρι που μοιάζει με μορχέλα και που πλέον συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μη εδώδιμα μανιτάρια.

Ιτιά (Salix alba) Ιτιά

Salix alba: δέντρο που βρίσκεται κυρίως κοντά σε ποτάμια, χείμαρρους ή ρυάκια, ο φλοιός του είναι βότανο για πυρετούς και πονοκεφάλους,

Η Καρυδιά φορτωμένη με καρύδια Καρυδιά

Juglans regia: Μεγάλο δέντρο με θεραπευτικό φλοιό, καρπούς και φύλλα. Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα, μακριά, σύνθετα.

Κοπρίνος ο κομήτης (Coprinus comatus) Κοπρίνος ο κομήτης

Coprinus comatus: Συχνά αναπτύσσετε σε γρασίδι, χαλίκι κατά μήκος δρόμων και των περιοχών με κοπριά. Αρχικά εμφανίζεται ως λευκή ρουκέτα που ξεπετάγεται από το έδαφος.

Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος (Craterellus cornucopioides) Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος

Craterellus cornucopioides: Όμορφο, νόστιμο, συχνό(στον βιότοπο του), με υπογλυκαιμικές ιδιότητες και εύκολο στην αναγνώριση μανιτάρι.

Λεύκη η μέλαινα (Populus nigra) Λεύκη η μέλαινα

Populus nigra: Φυλλοβόλο δέντρο φθάνει τα 30 μ. ύψος και 20 μ. διάμετρο. Φτάνει στην ωριμότητα στα 100 χρόνια και μετά παρακμάζει. Βρίσκεται σε νωπά εδάφη μέσα σε δάση και παράπλευρα ρευμάτων. Τα φύλλα του έχουν τριγωνικό ή ρομβοειδές σχήμα, με οδοντωτές παρυφές.

Η πολύτιμη λευκή τρούφα (Tuber magnatum) Λευκή τρούφα η πολύτιμη

Tuber magnatum: Πατατόμορφο οίδημα σε αποχρώσεις του κρεμ - μπεζ. Η σάρκα έχει χρώμα πιο σκούρο από το δέρμα και παρουσιάζει φλέβες λευκές.

λυγαριά λυγαριά

Η Λυγαριά (η επιστημονική της ονομασία είναι Άγνος η κοινή) είναι θάμνος πολύ διαδεδομένος στην ελληνική ύπαιθρο. Το όνομά της οφείλεται στα ευλύγιστα κλαδιά της. Η λυγαριά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα. Τα άνθη της αναπτύσσονται στις κορυφές των μίσχων διαμορφώνοντας ένα κωνικό σχήμα. Έχουν χρώμα συνήθως μωβ, αλλά και λευκό. Τα φύλλα της λυγαριάς είναι λογχοειδή και ανά πέντε ενωμένα με τον κεντρικό βλαστό Η λυγαριά συναντάται σε χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσιες περιοχές. Ανθίζει από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι και τον Νοέμβριο.

Myosotis sylvatica Μη με λησμονεί

Myosotis sylvatica: Μικρό σε μέγεθος φυτό, αυτοφυές σε μεγάλα υψόμετρα και καλλιεργούμενο ως διακοσμητικό (κυρίως στο εξωτερικό).

Μορχέλα η Σπογγοειδής - Morchella spongiola Μορχέλα η Σπογγοειδής

Morchella spongiola: Μορχέλα με ελάχιστα διάκενα στις κυψελίδες του καπέλου και το συμπαγές (όχι κούφιο) πόδι.

Μορχέλα η φαγώσιμη (Morchella esculenta) Μορχέλα η φαγώσιμη

Morchella esculenta: Ένα από τα πιο ακριβά επίγεια μανιτάρια φύεται μόνο σε καμένα και πλημμυρισμένα δάση. Το καπέλο είναι ακανόνιστο σφαιρικό, αυγόμορφο ή κάπως μακρουλό – κωνικό, με κίτρινες ή ωχροκίτρινες βαθιές κυψέλες που έχουν κυκλικά ή πολυγωνικά σχήματα.

Facebook comments