Βρούβα

Eπιστημονική Oνομασία: 
mostaza blanca
Άλλα Ονόματα: 
Λαψάνα, πικριά, σινάπι

Η λέξη βρούβα περιλαμβάνει 6 είδη της οικογένειας των σταυρανθών, όπως τα είδη Bunias erucago και Hirschfeldia incana, καθώς και διάφορα είδη του γένους Sinapis. Το πιο συνηθησμένο είνει το είδος mostaza blanca.

Περιγραφή: μονοετής τριχωτή πόα, κοινή σε χέρσους και καλλιεργημένους αγρούς, ως ζιζάνιο, σε όλη την Ελλάδα. Αναπτύσσει πολύκλαδο στέλεχος ύψους 30-60 εκ., με φύλλα άμισχα, επιμήκη, ακέραια ή οδοντωτά , ενώ τα κατώτερα φύλλα είναι πτεροσχιδή, κατά παράρριζο ρόδακα. Τα άνθη του είναι κίτρινα, σχηματίζουν ταξιανθίες σε μικρό βότρυ και οι καρποί του σκληρά κεράτια με τέσσερα σπέρματα.

Εδωδιμότητα: Ο ρόδακας των παράρριζων φύλλων, πριν βγάλει το στέλεχος, όπως επίσης και οι τρυφεροί βλαστοί του στελέχους, τα γνωστά βρουβοβλάσταρα, αποτελούν εύγευστο σαλατικό. Τα σπόρια αυτά περιέχουν φυτικά έλαια και ένα ισχυρό υδρολυτικό ένζυμο που ονομάζεται μυροσίνη. Όταν ξεραθούν, κονιοποιηθούν και ανακατευτούν με νερό, τότε γίνεται μια χημική αντίδραση, η οποία δίνει ένα έλαιο (αλλυλοσιναπέλαιο), που δεν υπήρχε στο φυτό. Η οσμή του είναι ερεθιστική και η γεύση του καυτερή και στυφή.


Συνίσταται για: 
Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments