100 Βότανα 2000 θεραπείες

100 Βότανα 2000 θεραπείες

Ένα βιβλίο του Κώστα Μπαζαίου όπου παρουσιάζει περιγραφικά 100 βότανα καθώς και τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σ' αυτό το πολύ πρακτικό βιβλίο θα βρείτε συγκεντρωμένες πρακτικά και υπεύθυνα τις πιο χρήσιμες πληροφορίες, για τα 100 σημαντικότερα για την υγεία μας βότανα και φυτά. Πληροφορίες που έχουν αποθησαυριστεί από τα 117 σπουδαιότερα βιβλία που έχουν γραφτεί σε κάθε χώρα με παράδοση στη βοτανοθεραπεία (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Τσεχία, Ρωσία, Αμερική) και στην Ελλάδα.
Στις σελίδες του θα βρείτε λεπτομέρειες για το που φυτρώνει καθένα, πως να τα αναγνωρίζετε, πώς και πότε να τα μαζεύετε, πως να τα αποξηραίνετε, πως να τα φυλάτε αλλά και αρκετές χρήσιμες διευθύνσεις, όπου μπορείτε να τα αγοράζετε όσοι δεν έχετε κέφι και χρόνο να ψάχνετε.
Αλλά το σπουδαιότερο που σας προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι οι ακριβείς ενδείξεις για κάθε αρρώστια που γιατρεύει ή ανακουφίζει κάθε βότανο, ποιες ακριβώς είναι οι επιδράσεις τους στην υγεία μας και λεπτομέρειες για τους τρόπους χρήσης σε κάθε περίπτωση: Πως να φτιάχνετε ένα καλό έγχυμα, αφέψημα, κατάπλασμα, λουτρό κ.ά. ποιες άλλες εφαρμογές έχουν κι ακόμη ποιες παρενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν μερικά βότανα και φυτά, αν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Συγγραφείς: 
Κώστας Μπαζαίος

Άρθρα που χρησιμοποιούν ως πηγή το "100 Βότανα 2000 θεραπείες"
Αγγελική (Archangelica officinalis) Αγγελική

Αγγελική - Archangelica officinalis: "το πιο γυναικείο φυτό"
Περιγραφή, θεραπευτικές ιδιότητες, χρήση

Σπαθόχορτο - Hypericum perforatum ΒάλσαμοHypericum perforatum: Το βάλσαμο ή αλλιώς σπαθόχορτο, ένα από τα πιο γνωστά βότανα της χώρας μας. Φυτρώνει σχεδόν παντού σε πολλές ποικιλίες που όμως δεν διαφέρουν στα θεραπευτικά χαρακτηριστικά.
γετνιανή η κίτρινη (Gentiana lutea) Γετνιανή

Gentiana lutea: Πολυετές φυτό με κυλινδρικό βλαστό, άνθη με κίτρινο χρώμα και φύλλα ωοειδή. Φύεται κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Βότανο για την όρεξη, την πέψη και τον πυρετό

Γλυκάνισο (Pimpinella anisum) Γλυκάνισο

Pimpinella anisum: ετήσιο ποώδες φυτό του γένους Πιμπινέλλη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό σε αλκοολούχα ποτά

μικρή καστανιά Καστανιά

Castanea sativa: αιωνόβιο, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο που προτιμά τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica) Κνίδη η δίοικος (Τσουκνίδα)

Urtica dioica: Πολυετή πόα που φυτρώνει σχεδόν παντού. Με ύψος που φτάνει τα 50 εκατοστά και πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Κόκκινο τριφύλλι - Trifolium Pratense Κόκκινο τριφύλλι

Trifolium Pratense: Θεραπευτικό, αρωματικό βότανο με υψηλή διατροφική αξία.

Κόλιανδρος (Coriandrum sativum) - Το φύλλο Κόλιανδρο

Coriandrum sativum: ενδημικό της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «κοριός», λόγω της δυσάρεστης οσμής του καρπού του.

Κρεμμύδι Κρεμμύδι

Allium cepa: Ο γνωστός σε όλους βολβός που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ωμός σε σαλάτες και μαγειρεμένος σε σάλτσες και φαγητά.

Λάχανο (Brassica oleracea var. capitata) Λάχανο

Brassica oleracea var. capitata: πλούσιο σε βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία
Περιγραφή, καλλιέργεια, θεραπευτικές ιδιότητες, φωτογραφίες.

Ανθισμένη Λεβάντα το Φθινόπωρο Λεβάντα

Lavandula officinalis: Θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα, στενά ως λογχοειδή. Το φυσικό χαλαρωτικό, αποσμητικό και αντισκοριακό.

Λίνον το λεπτόφυλλον (Linum tenuifolium) Λινάρι

Linum: Αγγειόσπερμο, ποώδες, δικότυλο φυτό που καλλιεργείται για τις κλωστικές ίνες αλλά και για το σπόρο του.

Λιναρόσπορος Λιναρόσπορος

Καστανόχρωμοι ή χρυσόχρωμοι σπόροι με μήκος ως τα τρία εκατοστά, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι η πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μαϊντανός (Petroselinum crispum) Μαϊντανός

Petroselinum crispum: Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Μάραθος - Foeniculum vulgare Μάραθος

Foeniculum vulgare: ποώδες και αρωματικό φυτό. Η επιστημονική του ονομασία είναι Φοινίκουλον το κοινόν.Είναι φυτό πολυετές που φτάνει τα 2μ. σε ύψος. Η ρίζα του είναι σαρκώδης σαν του καρότου από την οποία βγαίνει ένας όρθιος βλαστός.

μαρούλι (Lactuca sativa) Μαρούλι

Lactuca sativa: ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Τα μαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά. Η Β καροτίνη, που περιέχει βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και καρδιοπάθειας. Ο γαλακτώδης χυμός του έχει δράση χαλαρωτική και ναρκωτική.

Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis) Μελισσόχορτο

Melissa officinalis: Πολυετές φυτό 40-100εκ, γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση.

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα Ο κουρκουμάς

Curcuma longa: ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη.

ξανθός και καστανός λιναρόσπορος Οι ιδιότητες του λιναρόσπορου

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι η πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσίων. Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα.

Πασιφλόρα καλλιέργεια - passiflora incarnata Πασιφλόρα

passiflora incarnata: Αναρριχητικό φυτό με ηρεμιστική δράση, καταπολεμά την παιδική υπερκινητικότητα, ένα φυτό που αξίζει να έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

Πολύκομπος σε καλαμιές τον Αύγουστο Πολύκομπος

Polygonum vulgarel: Μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει παντού, κυρίως σε θερισμένο στάρι.

Σέλινον το βαρύοσμον - Apium graveolens Σέλινον το βαρύοσμον

Apium graveolens: διετές, ιθαγενές, αρωματικό φυτό. με σκληρό βλαστό, ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις. Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο...Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου

Το μαύρο τσάι Τσάι Κεϋλάνης

Τσάι Κεϋλάνης - Camellia sinensis: Το φυτό που παράγει το μαύρο, το πράσινο και το λευκό τσάι.
Θεραπευτικές ιδιότητες, συνταγές, συνδυασμοί, ιστορία, φωτογραφίες

Facebook comments