Γάλιο (Κολλητσίδα)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Galium aparine
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: Η κολλητσίδα είναι ένα εύρρωστο ζιζάνιο που τυλίγεται γύρω από τους φράχτες με δενδρύλλια ή από τους θάμνους των κήπων ξεπετώντας μακριούς, κολλώδεις βλαστούς.
Οι νεαροί βλαστοί είναι από τα πρώτα ζιζάνια που βγαίνουν την άνοιξη, και δίνουν ένα εξαιρετικό καθαριστικό τονωτικό. Επίσης, μαγειρεύονται, με ελαφρύ σωτάρισμα, όπως το σπανάκι.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και το Galium verum(αγριορίζαρο).

Εδωδιμότητα: Μπορεί να φαγωθεί βραστό όπως όλα τα  εδώδιμα χόρτα.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Σαν βότανο  είναι  ισχυρό διουρητικό και καθαρτικό για τη λέμφο, αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις διογκωμένων ή μεγενθυμένων λεμφαδένων.
Συχνά περιγράφονται ως δρόγες που καθαρίζουν το αίμα και χρησιμοποιούνται για δερματικά προβλήματα και για άλλες καταστάσεις που προκαλούνται όταν το σώμα δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τις τοξίνες.
Χυμός: Αποχυμώστε ή πολτοποιείστε το νωπό φυτό για να παρασκευάσετε ένα αποτελεσματικό διουρητικό και καθαρτικού της λέμφου για ένα φάσμα παθολογικών καταστάσεων, όπως ο αδενώδης πυρετός, η αμυγδαλίτιδα και οι διαταραχές του προστάτη.
Έγχυμα: Γενικά λιγότερο ισχυρό από τον χυμό.
Χρησιμοποιείστε το για προβλήματα του ουροποιητικού όπως η κυστίτιδα και οι λίθοι ή η άμμος· επίσης πάρτε το ως δροσιστικό για τον πυρετό.
Βάμμα: Χρησιμοποιείστε το για τα ίδια προβλήματα όπως και το έγχυμα.
Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα λεμφατικά και αποτοξινωτικά βότανα όπως η αποξηραμένη φυτολάκκα ή το lian qiao.
Κομπρέσα: Μουσκέμτε ένα επίθεμα στο έγχυμα και χρησιμοπιείστε το για εγκαύματα, γδαρσίματα, έλκη και άλλες φλεγμονές του δέρματος.
Κρέμα: Χρησιμοποιείστε τη τακτικά για την ανακούφιση της μωρίασης.
Ξέπλυμα μαλλιών Χρησιμοποιείστε το έγχυμα για την πιτυρίδα ή για την απολέπιση του δέρματος του κεφαλιού.

πικρή γεύση: Η δράση των πικρών φυτών είναι πεπτική (στομαχική, ορεκτική), διουρητική και τονωτική. Ορισμένα πικρά φυτά επίσης επιδρούν στο ήπαρ ενεργοποιώντας την έκκριση χολής (χολεραιτική ενέργεια) και τη ροή (χολαγωγή). ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments