Γκορτσιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Pyrus spinosa
Άλλα Ονόματα: 
Αγριοαχλαδιά, Απιδιά
Κλαδιά: αγκαθωτά, Άνθος: λευκό, Καρπός: ράγα, Φυτό: δέντρο, Φύλλο: με λέπια,

Περιγραφή:  Φυλλοβόλο, αγκαθωτό δέντρο, που φτάνει τα 6 μέτρα ύψος. Τα νεαρά κλαδιά στην αρχή έχουν λευκές τρίχες, αργότερα όμως είναι γυμνά. Τα φύλλα είναι πράσινα επάνω και γαλαζωπά κάτω. Τα άνθη είναι λευκά. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και όχι πολύ υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Απαντάται σε ξέφωτα δασών, περιθώρια χωραφιών και δίπλα σε δρόμους.

Πρόκειται για παμπάλαιο ελληνικό δέντρο με το όνομα αχράς στην αρχαιότητα. 

Εμβολιάζεται εύκολα και μετατρέπεται σε αχλαδιά. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Αγριοαχλαδιά.  Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 30 διαφορετικά είδη φυτών (όπως και την γνωστή Pyrus amygdaliformis), από χαμηλούς θάμνους μέχρι και δένδρα. 

Μελισσοτροφικά χαρακτηριστικά: Το δέντρο αυτό έχει αξία για τους μελισσοκόμους καθώς ανθίζει πρώιμα (λίγο μετά τις αμυγδαλιές) και επειδή υπάρχει σε αφθονία στην ελληνική φύση.

γκόρτσια
Μοιάζει με μικρό αχλάδι, είναι σφαιρικός με χρώμα κιτρινοκάστανο και αρκετά στυφός παρόλα αυτά είναι εδώδιμος. Ωριμάζει τον Ιούλιο αλλά τρώγεται πιο ευχάριστα τον Σεπτέμβριο, όταν υπερωριμάσει. ...περισσότερα


Συνίσταται για: 
Video μπολιάσματος γκορτσιάς: Η Γκορτσιά μπολιάζεται με ευκολία και δίνει πολύ παραγωγικά δέντρα. Μπολιάζεται με όλες τις ποικιλίες της αχλαδιάς, με κυδωνιά και θεωρητικά με μηλιά, λωτό και μουσμουλιά. Μπορούμε να την μπολιάσουμε με την μέθοδο του εγκεντρισμού (καλεμιού ή κέντρισμα) Φεβρουάριο και Μάρτη. Επίσης μπορεί να μπολιαστεί με μάτι(ενοφθαλμισμό) όλο το καλοκαίρι.  ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments