πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας γκρι

Είδη που εμφανίζουν πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας: γκρι

εικόνες Περιγραφή
Σαρκόδων ο κεραμοσκεπής
Αγαρικό το δίσπορο - Agaricus bisporus Αγαρικό το δίσπορο

Agaricus bisporus: Συναντάται όλο το χρόνο σε θέσεις με κοπριά ή πολλή οργανική ύλη (φυλλόχωμα, χούμο κλπ). Είναι το καλλιεργήσιμο λευκό μανιτάρι ή το μανιτάρι της πίτσας.

Νεαρό Ag. campestris  με ρόδινα ελάσματα Αγαρικό το πεδινό

Agaricus campestris: Ένα συχνό, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι.Το συναντάμε όλο το χρόνο σε λιβάδια και βοσκότοπους σε μανιταροαποικίες κυκλικού σχηματισμού.

Agaricus Bernardii Αγαρικό του Bernard

Agaricus Bernardii: Μεσαίου μεγέθους φαγώσιμο μανιτάρι -αλλά με όχι και την καλύτερη γεύση- που εμφανίζεται σε μέρη που έχει πέσει αλάτι.

Αγαρικό του Μοελέρι - Agaricus moelleri Αγαρικό του Μοελέρι

Agaricus moelleri: Τοξικό μανιτάρι που εμφανίζεται Άνοιξη και φθινόπωρο σε υγρές θέσεις, στη σκιά δέντρων. Το καπέλο του είναι γρκίζο με λέπια και πέραν αυτού εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ξανθόδερμο, δηλαδή κιτρινίζει στην βάση του ποδιού και στην περιφέρεια του καπέλου και μυρίζει άσχημα.

Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea) Αγροκύβη η κυλινδρική

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Αμανίτης ο Κολεοφόρος - Amanita Vaginata Αμανίτης ο ΚολεοφόροςAmanita Vaginata: Φαγώσιμο μανιτάρι με γκριζωπό καπέλο που εμφανίζεται από Άνοιξη ως Φθινόπωρο ανάμεσα σε χόρτα στα δάση.
Αμανίτης ο φαλλοειδής - Amanita phalloides Αμανίτης ο φαλλοειδήςAmanita phalloides: Από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια στην Ελλάδα. Θανατηφόρο. Καρποφορεί από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. Ελάσματα, σάρκα και πόδι λευκωπά. Έχει δακτυλίδι και βόλβα.
Βωλίτης ο δικτυωτός  - Boletus reticulatus Βωλίτης ο δικτυωτός

Το καπέλο του είναι βελούδινο , καφέ ή σοκολατί ημισφαιρικό και ορισμένες φορές με μικρότερη περίμετρο από το πόδι. Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων . Εμφανίζεται από 1η Μάιου. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.

Βωλίτης ο ριζώδης (Boletus radicans) Βωλίτης ο ριζώδης

Boletus radicans: παράγει μεγάλα βασιδιώματα με αργιλολευκωπό, αργιλογκριζωπό ή γκριζοκαφετί καπέλο (διάμ. 5-15 (20) εκ.), κίτρινους πόρους που γαλαζιώνουν, λευκοκιτρινωπή σάρκα που γαλαζιώνει στο πλήγωμα.

Βωλίτης ο ροδόξανθος - Boletus rhodoxanthus Βωλίτης ο ροδόξανθοςBoletus rhodoxanthus: Μεγάλο, πολύχρωμο, καρπόσωμα. Με καπέλο κυρτό, ως επί το πλείστον σε χρώμα υπόλευκο-γκρι, και καταλήγει σε ρόδινο προς την περίμετρο του.
Βωλίτης ο Σατανάς (Boletus satanas) Βωλίτης ο Σατανάς

Boletus satanas: Δηλητηριώδες βωλίτης που εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων.

Facebook comments