Δέντρα & Θάμνοι

Δέντρα & Θάμνοι

Ένας φωτογραφικός οδηγός για τα καλλωπιστικά δέντρα και τους θάμνους που μπορούν να αναπτυχθούν στο κλίμα της Ελλάδας με ευκρινείς φωτογραφίες για εύκολη αναγνώριση του φυτού και χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια, τις ανάγκες, την οικολογία και τη χρήση του.
Πρόκειται για χρήσιμο εργαλείο για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη κηποτέχνη που επιθυμεί να δημιουργεί κήπους εναρμονισμένους με το ελληνικό τοπίο.

Συγγραφείς: 
Αναστάσιος Άλκιμος

Άρθρα που χρησιμοποιούν ως πηγή το "Δέντρα & Θάμνοι"
Βατόμουρα Βατομουριά (Βάτος)

Rubus: Έχει βαθυπράσινα σύνθετα φύλλα με 3-5 οδοντωτά φυλλάρια από τα οποία το επάκριο έχει μακρύτερο μίσχο. Τα άνθη έχουν υπόλευκα πέταλα και είναι διατεταγμένα κατά αρειές φόβες. Τα είδη αυτά τα συναντούμε σε δασώδεις κυρίως περιοχές, φράκτες, θαμνότοπους, στις όχθες των ρυακιών ακόμα και στις άκρες των δρόμων.

 Σμέουρο (ή νιάουρο) γνωστό και ως Φραμπουάζ... Βάτος η ιδιαία

Rubus ideaus: Πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους ροζ καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη. Το όνομα τού είδους idaeus(Ιδιαίος - Ζεύς) αναφέρεται στην εμφάνισή του, στο όρος Ίδη κοντά στο Τροία στη βορειοδυτική Τουρκία.

Γαύρος καρπίνος

Carpinus betulus: Φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος που φθάνει έως 5 μέτρα ύψος. Προτιμά τα δροσερά εδάφη, ενώ συνήθως πλαισιώνει δάση οξιάς,

Δάφνη

Laurus nobilis: Δέντρο αειθαλές που φθάνει σε μεγάλο ύψος. Έχει φύλλα μακρόστενα, πράσινα, σκληρά με κυματιστή περίμετρο και καρπούς μαύρους σαν μικρές ελιές.

Picea excelsa Ερυθρελάτη

Picea excelsa: Είδος αειθαλούς ελάτου ιθαγενούς της Ευρώπης που αποκαλείται και νορβηγικό έλατο. Με ίσιο κορμό, κλαδιά σε σπόνδυλους και πυραμιδοειδή κόμη. Οι βελόνες του μοιάζουν με αυτές της ελάτης, είναι όμως πιό λεπτές με τετραγωνική τομή

Αρκουδοπούρναρο - Το "γκι" των Χριστουγέννων Ίλεξ (Ου)

Ilex aquifolium - Γκι Χριστουγέννων(εσφαλμένα): Αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με φωτεινά, κόκκινα φρούτα του δάσους του σε αντίθεση με τα σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα.

Ιπποκαστανιά - Aesculus hippocastanum Ιπποκαστανιά

Aesculus hippocastanum: Μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο εώς 25 μέτρα σε ύψος με κόμη σφαιρική. Τη συναντάμε στα πάρκα και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Προέρχεται και απαντάται αυτοφυής κυρίως στα Βαλκάνια.

Ο Ίταμος (Τaxus baccata) στο φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο Ίταμος

Το λεγόμενο δέντρο του Θανάτου, Τaxus baccata που θεραπεύει τον καρκίνο... Αειθαλές δέντρο ύψους 10 μέτρων, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας. Συναντάται αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος έλατου ή οξιάς.

μικρή καστανιά Καστανιά

Castanea sativa: αιωνόβιο, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο που προτιμά τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Κέδρος - Cedrus Κέδρος

Cedrus: Κωνοφόρο αειθαλές που δεν υπάρχει στην Ελλάδα αυτοφυές. Ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών.

Κουμαριά (Arbutus unedo) Κουμαριά

Arbutus unedo: θάμνος ή δενδρύλλιο με ρίζα πού έρπει, κορμό κοντόχοντρο με κλαδιά κυλινδρικά κοκκινωπά και χνουδωτά στην άκρη πού γέρνουν προς το έδαφος.

Η Κρανιά (Cornus mas) Κρανιά

Cornus mas: Φυλλοβόλο δέντρο- θάμνος που ανήκει στα αγγειόσπερμα. Με κίτρινα άνθη, κόκκινους, ξινούς και βιταμινούχους καρπούς.

Κυπαρίσσι (γένος)

Γυμνόσπερμο, κωνοφόρο ,αειθαλές φυτό το κυπαρίσσι ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών με 18 είδη που βρίσκονται στις περιοχές της Βορείου Αμερικής, στις χώρες της Μεσογείου και στη Δυτική Ασία.

P. tremuloides (Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής) λεύκα (γένος)

Περιγραφή: φυλλοβόλο δένδρο, με ωοειδή φύλλα και λευκό κορμό που αναπτύσ

Λεύκη η μέλαινα (Populus nigra) Λεύκη η μέλαινα

Populus nigra: Φυλλοβόλο δέντρο φθάνει τα 30 μ. ύψος και 20 μ. διάμετρο. Φτάνει στην ωριμότητα στα 100 χρόνια και μετά παρακμάζει. Βρίσκεται σε νωπά εδάφη μέσα σε δάση και παράπλευρα ρευμάτων. Τα φύλλα του έχουν τριγωνικό ή ρομβοειδές σχήμα, με οδοντωτές παρυφές.

Οξιά

Περιγραφή: Γένος δέκα ειδών φυλλοβόλων δέντρων που συναντώνται στην Ευρώπη, Ασία και Βόρειο Αμερική.

Πικροδάφνη

Nerium oleander: αειθαλής θάμνος της οικογένειας των αποκυνίδων που μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων, με τοξικά μέρη. Μεγαλώνει σε ηλιόλουστα μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών σε χαμηλό υψόμετρο.

Νεαρά Τσίκουδα Πιστακία η Τερέβινθος

Pistacia terebinthus: Δένδρο δίοικο που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα, γνωστό και ως άγρια φυστικιά. Κύριος σκοπός της καλλιέργειάς της δεν είναι τα νόστιμα και μυρωδάτα τσίκουδα αλλά η κρεμεντίνα.

Σφένδαμος

Acer: Ο σφένδαμος χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, σε οικοδομικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, ως διακοσμητικό φυτό (π.χ. μπονσάι) κ.α.

Τζίτζιφα πάνω στο δέντρο Τζιτζιφιά

Ziziphus jujuba: Δέντρο με καταγωγή την Ασία, με πολύτιμο καρπό, θεραπευτικό φλοιό, φύλλα και ρίζες. Εύκολο στην καλλιέργεια και στη συλλογή του καρπού.

Φλαμουριά

Tilia platyphyllos: φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους με καρδιόμορφα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα καλό ηρεμιστικό που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Φουντουκιά (Corylus) Φουντουκιά

Corylus: αυτοφυείς και άγριες ή καλλιεργούνται, για τους νόστιμους καρπούς τους.

Φραξός - Fraxus ornus Φραξός

Fraxus ornus: Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που έχει φλοιό τεφρομελανό, ρογμώδη

δυο μικρά χαρουπάκια Χαρουπιά

Ceratonia siliqua: Κερατονία η έλλοβος. Αειθαλές μικρό δέντρο και ύψος του μπορεί να φτάσει τα 10-18 μέτρα.

Facebook comments