δρύπη

Σαρκώδης καρπός με ξυλώδες ενδοκάρπιο (κουκούτσι), που αποτελεί το κέλυφος του πυρήνα. Ορισμένα φυτά που έχουν καρπό δρύπη, το ενδοκάρπιο είναι δερματώδες και περιέχει περισσότερα από ένα σπέρματα.

εικόνες Περιγραφή
Iπποφαές το Ραμνόειδες - Hippophae rhamnoides Ιπποφαές το Ραμνόειδες

Hippophae rhamnoides: Το κοινό ιπποφαές έχει πυκνά, σκληρά και πολύ ακανθώδη κλαδιά. Τα φύλλα είναι ανοιχτόχρωμα αργυρο-πράσινα, λογχοειδή, μήκους 3–8 cm και πλάτους λιγότερο από 7 mm. Είναι δίοικο φυτό, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

Μικρή αγριοκερασιά τον Νοέμβρη Κερασιά

Prunus cerasus: Φυλοβόλλο δέντρο. Ανθίζει από Απρίλιο έως το Μάιο, καρποφορεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Χρήσιμα τα φύλλα, η φλούδα, το δάκρυ του κορμού (κόμμι), οι καρποί, τα κοτσάνια και τα κουκούτσια τους. Το όνομα του πρόερχεται από την περίοχη Κερασούντα από οπού και κατάγεται.

Κράταιγος στη Θεσσαλονίκη Κράταιγος

Crataegus monogyna: Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο με λοβωτά φύλλα. Ανήκει στα ροδοειδή. Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο και καρπίζει το Φθινόπωρο.

Προύνος ο ακανθώδης ή Τσαπουρνιά (Prunus spinosa) Προύνος ο ακανθώδης

Prunus spinosa ή Τσαπουρνιά: μεγάλος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εδώδιμους καρπούς και θεραπευτικές ιδιότητες.

Osyris alba Σκουπόχορτο

Osyris alba: Δίοικος αειθαλής θάμνος με μεγάλους βλαστούς μικρά γραμμοειδή-λογχοειδή φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη και oι σαρκώδεις κόκκινοι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο. Φυτρώνει σε θαμνότοπους και πετρώδεις θέσεις.

Τζίτζιφα πάνω στο δέντρο Τζιτζιφιά

Ziziphus jujuba: Δέντρο με καταγωγή την Ασία, με πολύτιμο καρπό, θεραπευτικό φλοιό, φύλλα και ρίζες. Εύκολο στην καλλιέργεια και στη συλλογή του καρπού.

Υοσκύαμος - Hyoscyamus niger Υοσκύαμος

Hyoscyamus niger: Το στέλεχος του είναι όρθιο, εύρωστο, βελούδινο στην όψη, κυλινδρικό, με ύψος 40-120 εκ. Φυτό πολύτιμο αλλά και επικίνδυνο εξαιτίας της δραστικότητάς του.

Φιστικιά

Pistacia sp: Η γνωστή φιστικιά Αιγίνης. Δέντρο δίοικο, μεσαίου μεγέθους, με πολύτιμους καρπούς.

Facebook comments