Εμβολιασμός δέτρων με ενοφθαλμισμό

Μάτι που έχει αναπτυχθεί μετά το μπόλιασμα

Ο ενοφθαλμισμός  είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος εμβολιασμού φυτών.

Τι θα χρειαστούμε:

  • Μόσχευμα (Κλαδί από το οποίο θα αφαιρέσουμε τα μάτια)
  • Δέκτη (Δέντρο στο οποίο θα εφαρμόσουμε το μάτι)
  • Μαχαίρι εμβολιασμού με όνυχα
  • Πλαστική κορδέλα με την οποία δένουμε το μάτι

Η Τεχνική μπορεί να διαφέρει ελαφρά από φυτό σε φυτό ωστόσο βασίζεται πάντα στην κοινή ιδιότητα των φυτών να μπορούν να δεχτούν τμήματα από άλλα συγκεκριμένα φυτά και να καταφέρουν να τα μεγαλώσουν. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή πως το Μπόλιασμα είναι μια "Μεταμόσχευση" κατά κάποιο τρόπο στα διάφορα Φυτά. Στην περίπτωση του Ενοφθαλμισμού με την τεχνική Τ το μπόλι αποτελεί έναν απλό οφθαλμό, ένα δηλαδή πολύ μικρό κομματάκι ξύλου.
Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του μπολιάσματος, θα πρέπει πρώτα από όλα να βρούμε ένα φυτό που θα δώσει το μπόλι και να διαθέτουμε επίσης άλλο ένα κατάλληλο, το οποίο να είναι ικανό να αποτελέσει τον δέκτη (υποκείμενο). Η εποχή την οποία μπορούμε να κεντρώσουμε (μπολιάσουμε) διαφέρει από φυτό σε φυτό αλλά γενικά η ουσία είναι μία, το μπόλι μας να διαθέτει οφθαλμό που να είναι έτοιμος να ξυπνήσει.

Μελετάμε το φυτό από το οποίο θα πάρουμε μπόλι και κόβουμε ένα κλαδί του. Προτιμούμε τα φετινά βλαστάρια που διαθέτουν μασχαλιαίους οφθαλμούς. Μπορούμε για να διατηρήσει την υγρασία του το κομμάτι που κόψαμε, να κόψουμε τα φύλλα του και να βάλουμε το κλαδάκι σε ένα μικρό ποτηράκι με νερό.  Ελέγχουμε αν τα κλαδάκια τα οποία επιλέξαμε για μπόλια "ανοίγουν" δηλαδή ξεφλουδίζονται χωρίς να αφήνουν πολλά υπολείμματα στη φλούδα και στο μάτι.

Διαλέγουμε τον βλαστό, ο οποίος θα δεχτεί το μπόλι μας. Για να υπάρξει επιτυχία βεβαίως αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τελειώσουμε την δουλειά μας γρήγορα και να μην καθυστερούμε. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε δυο τομές, 2 περίπου εκατοστών στο σημείο που επιλέξαμε, μια οριζόντια και μια κάθετη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί το γράμμα Τ. Με την μύτη του ίδιου μαχαιριού ανασηκώνουμε τον φλοιό ελαφρά με προσοχή ώστε να μη φύγει αλλά απλά να αποκαλύψουμε το σκληρό ξύλο στο εσωτερικό του. Αφού γίνει αυτό ο Δέκτης είναι ήδη έτοιμος.

Με το ίδιο μαχαιράκι πάμε στο κλαδάκι που κόψαμε προηγουμένως. Διαλέγουμε ένα μασχαλιαίο οφθαλμό και κόβουμε τον βλαστό πάνω και κάτω περίπου στο 1 εκατοστό. Στην πίσω πλευρά του κόβουμε προσεχτικά το φλοιό και προσπαθούμε να αποφλοιώσουμε τον οφθαλμό μας. Το παραπάνω θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην τον καταστρέψουμε. Αφού το καταφέρουμε στη συνέχεια θα φτάσουμε στην κορύφωση της συγκεκριμένης τεχνικής!Ανοίγουμε τον φλοιό από το μπόλι μας και με το μαχαιράκι μας προσπαθούμε να ανασηκώσουμε τον φλοιό στην τομή που κάναμε πριν. Με προσεχτικές κινήσεις προσπαθούμε να περάσουμε το μπόλι μέσα στον φλοιό με τέτοιο τρόπο ώστε ο οφθαλμός να βρίσκεται προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες ώστε να περάσουν οι χυμοί του κεντρικού φυτού στο μπόλι ώστε να θρέφεται και σιγά σιγά να αναπτυχθεί. Για το τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να δέσουμε το μπόλι μας ώστε να μην φύγει από τη θέση του. Η ποιότητα του σχοινιού που θα χρησιμοποιήσει θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του μπολιάσματος. Μπορούμε επίσης να κόψουμε ελαφρά και όχι ολοκληρωτικά τον βλαστό πάνω από το μπόλι ώστε να τροφοδοτείτε μόνο αυτό.

Ο καιρός σιγά σιγά θα περάσει και πολύ σύντομα θα δούμε αν υπήρξε επιτυχία ή το αντίθετο. Αν ο οφθαλμός που διαλέξαμε "κοιμάται" μπορεί να χρειαστούν ίσως και χρόνια μέχρι να ξυπνήσει και να βλαστήσει. Όπως και να έχει μόλις το μπόλι δέσει πάνω στο φυτό μας, μπορούμε να ξεδέσουμε ώστε να τροφοδοτηθεί ελεύθερα. Τέλος, το πότε θα φυτρώσει το αφήνουμε να το αναλάβει η ίδια η Μητέρα Φύση!

Κάποιες παρατηρήσεις και συμβουλές από την πράξη για επιτυχία:

  1. Το μαχαιράκι που χρησιμοποιούμε πρέπει να κόβει σαν ξυράφι: Οι εμβολιαστές το δοκιμάζουν αν ξυρίζει τις τρίχες από το χέρι.
  2. Το κλαδί από όπου θα πάρουμε το μάτι (μόσχευμα) θα πρέπει να είναι σε ανάπτυξη ώστε να έχει αρκετούς χυμούς και να αποφλοιώνεται εύκολα.
  3. Το ίδιο με το κλαδί του μοσχεύματος ισχύει και για τον δέκτη- θα πρέπει να "ανοίγει" δηλαδή να αποφλοιώνεται εύκολα χωρίς να αφήνει υπολείμματα από την φλούδα στην ψίχα του κλαδιού.
  4. Το σφικτό και προσεκτικό δέσιμο είναι εγγύηση για την επιτυχία.
  5. Αφού μπολιάσουμε κλαδεύουμε τις κορυφές του δέκτη ώστε να ωθήσουμε την ανάπτυξη του φυτού προς το μπόλι.
  6. Δεν κόβουμε τον δέκτη πάνω από το μπόλι πριν αρχίσει να αναπτύσσεται το μάτι αλλά το κλαδεύουμε σταδιακά...

 

Μιας και η Ιτιά  έχει κλαδιά γεμάτα μάτια και φλοιό που "ανοίγει" εύκολα, τα κλαδιά της αποτελούν άριστο υλικό εξάσκησης για αυτούς που θέλουν να μάθουν να μπολιάζουν με ενοφθαλμισμό.

Facebook comments