Εχινάκεια

Eπιστημονική Oνομασία: 
Echinacea purpurea
Άλλα Ονόματα: 
εχινάτσια
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό και συγγενεύει με τη γνωστή σε όλους μαργαρίτα. Τη βρήσκουμε στην αγορά σε αποξηραμένη μορφή για προετοιμασία αφεψήματος(ρίζες), σε κάψουλες, δισκία ή εκχυλίσματα καθώς και σε διάφορες καραμέλες για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Αρκετά δημοφιλές βότανο, ειδικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συλλογή: Τα λουλούδια στην πλήρη ανθοφορία τους και οι ρίζες των φυτών που είναι τεσσάρων χρονών το Φθινόπωρο.

Ιστορία: Η εχινάκεια χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους ιθαγενείς Αμερικανούς, εκατοντάδες χρόνια πριν την άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών. Έγινε γνωστή στις ΗΠΑ στις αρχές του 1800 μ.Χ. ως φυτικό φάρμακο και πολύ σύντομα η φήμη της διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η εχινάκεια ξεκίνησε να γίνεται παγκοσμίως δημοφιλής το έτος 1920.

Θερπαπευτικές ιδιότητες: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού σε ιογενείς ή μικροβιακές μολύνσεις και φυσικά μειώνει πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. 

Δραστικές ουσίες: Περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα δραστικών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι αντιμικροβιακές (δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά) ενώ άλλες πιστεύεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Όλα τα είδη της εχινάκειας (Echinacea angustifolia - Echinacea pallida - Echinacea purpurea) περιέχουν ουσίες που υπάγονται στην κατηγορία των φαινολών. Οι φαινόλες βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και είναι αυτές που τα προστατεύουν από διάφορες μολύνσεις καθώς και από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.
Επιπλέον, στην εχινάκεια βρίσκονται παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδη, κυναρίνη),  πολυσακχαρίτες, γλυκοσίδια (εχινακίνη), πολυκετυλένια, αλκυλαμίδια, βεταϊνη, εχινολόνη, χουμουλένιο, κάλιο, σίδηρος, χαλκός, ινουλίνη καθώς και βιταμίνες Α, C και Ε.
Πολλές από τις παραπάνω ουσίες της εχινάκειας ενεργοποιούν εκείνες τις χημικές ενώσεις του σώματος που μειώνουν τη φλεγμονή μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.
Τέλος,  η εχινάκεια φαίνεται να περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να επιτεθούν στα βακτήρια και στους μύκητες, λειτουργούν δηλαδή ως αντιμικροβιακές ουσίες.

Προσοχή! Δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 2 μήνες.

  • Η εχινάκεια είναι πιθανόν ασφαλής σε παιδιά ηλικίας 2-11 ετών όταν χρησιμοποιείται για διάστημα έως 10 ημερών και αντενδείκνυται για παιδία κάτω των 2 ετών.
  • Η εχινάκεια μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι αλλεργικά στο αγριόχορτο, στην καλεντούλα και στις μαργαρίτες.
  • Η εφαρμογή της εχινάκειας στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φαγούρα, ή εξανθήματα.
  • Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη χρήση της εχινάκειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και γι’ αυτό συστήνεται να αποφεύγεται.
  • Η εχινάκεια μπορεί να έχει επιδράσει με αρνητικό τρόπο στο ανοσοποιητικό σύστημα και να επιδεινώσει αυτές τις παθήσεις. Μην πάρετε εχινάκεια εάν έχετε μια αυτοάνοση διαταραχή (σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδης λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο Crohn κ.α.).

Πηγή: Andrea Rausch "Λεξικό για βότανα" Πυραμίδα, Μάρτιος 2008, Σελ. 106


Συνίσταται για: 
Ασπίδα στις ιώσεις με μείγμα 4 βοτάνων: Αφέψημα με Εχινάκεια, Μέντα, Σαμπούκο και Φασκόμηλο για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στις ιώσεις. ...περισσότερα.
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments