Ιπποκαστανιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Aesculus hippocastanum
Άλλα Ονόματα: 
Αγριοκαστανιά

Περιγραφή: Μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο εώς 25 μέτρα σε ύψος με κόμη σφαιρική. Έχει μεγάλα, πράσινα, οδοντωτά και, σχεδόν, λεία φύλλα, τα οποία είναι αντίθετα και σύνθετα, σε παλαμοειδή σχηματισμό, με 5-7 φύλλα κάθε σχηματισμός. Κάθε φύλλο έχει μήκος 13-30 εκατοστά.  Τα άνθη της έχουν σχήμα πυραμίδας, είναι λευκά, με ροζ στίγματα και έχουν μήκος 10-30 εκατοστά.

Προέρχεται και απαντάται αυτοφυής κυρίως στα Βαλκάνια.

Τη συναντάμε στα πάρκα και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Στη Γαλλία, ονομάζεται Le Marronnier στην Αγγλία, Horse-chestnut και στη Γερμανία, Die Rosskastanien. Το λουλούδι της είναι το σύμβολο της πόλης του Κιέβου.

Θεραπευτικές ιδιότητες: O φλοιός της, ο οποίος περιέχει μια κουμαρίνη, την αισκουλίνη και βιταμίνη P, διαθέτει φλεβοτονωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη P δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τους πόνους των αιμορροϊδικών κρίσεων, αντιμετωπίζει τις εκχυμώσεις και τους κιρσούς και, γενικότερα, συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια. Παλαιότερα, δινόταν και στα άλογα, όταν πάθαιναν κολικό εξού και το όνομά της.
Ο καρπός της αγριοκαστανιάς περιέχει τανίνη, αισκουλίνη, φραξίνη και άμυλο. Το βότανο του αγριοκαστάνου χρησιμοποιείται, ως ρόφημα, ως λοσιόν, ή ως στυπτικό, για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ βοηθά στη φλεβίτιδα, τις αιμορροΐδες, τους κιρσούς και τα κνημικά έλκη.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι ελαφρώς τοξικά και δεν πρέπει να καταναλώνωνται. Σαν βότανο για εσωτερική χρήση, θεωρείται επισφαλές.


Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά: Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τσάι από φύλλα, εδρόλουτρο, ποδόλουτρο, βάμμα και πάστα από τους καρπούς και τα φύλλα της ιπποκαστανιάς. Χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες, κατά του βήχα, για αρθριτικά και αιμορροΐδες. ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments