Καρπός σόγιας

Διατροφική αξία: Ο καρπός της σόγιας από όπου προέρχεται, περιέχει 40% περίπου πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας εφόσον περιέχει και όλα τα απαραίτητα για τη διατροφή αμινοξέα, 15% διαλυτούς υδατάνθρακες και 15% αδιάλυτους, 20% λάδι και είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το γάλα σόγιας είναι ουσιαστικά το υδατικό εκχύλισμα των καρπών της σόγιας. Περιέχει κυρίως νερό, υδατοδιαλυτές πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και διεσπαρμένα σταγονίδια λαδιού.

Οι καρποί της σόγιας χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή από πάρα πολύ παλιά όπως επίσης και το προϊόν της  που είναι γνωστό ως γάλα σόγιας και χρησιμοποιείται στην Κίνα τουλάχιστον εδώ και 2000 χρόνια.

Αλλεργίες: Όλες οι πρωτεΐνες των τροφίμων, ουσιαστικά, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια από τις οκτώ πρωτεΐνες τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 90 % περίπου του συνόλου των αλλεργικών αντιδράσεων, τα τρόφιμα αυτά δεν είναι εξίσου αλλεργιογόνα. Ο αριθμός των ενηλίκων που είναι αλλεργικοί στη σόγια είναι μικρός ενώ πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι 40 φορές πιο συχνή από τις αλλεργίες που οφείλονται στη σόγια.

soy products2

Προϊόντα που παράγονται από σόγια:
Γάλα σόγιας:  Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας. Είναι καλό εναλλακτικό γάλακτος για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Γιαούρτι σόγιας: Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή κατάλληλες καλλιέργειες γιαουρτιού σε γάλα σόγιας.
Τόφου:  Μοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, έχει όμως την ικανότητα να απορροφά  τις  γεύσεις των άλλων συστατικών του φαγητού. Συνήθως, το βρίσκουμε μέσα σε συσκευασίες με νερό. Μπορεί να ψηθεί, να αναμειχθεί με λαχανικά σε stir fry. Ακόμη τρώγεται και καπνιστό.
Mίζο: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι και συχνά παλαιώνεται μέχρι τρία χρόνια.  Υπάρχουν διαφορετικά είδη μίζο, γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παρασκευής.
Σογιέλαιο. Με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, το σογιέλαιο παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα και είναι πολύ πλούσιο σε ω-3 λιπαρά. Περιέχει επίσης σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σάλτσα σόγιας: Παράγεται από ζύμωση καρπών σόγιας, νερό και αλάτι. Βρίσκει εφαρμογή ως άρτυμα ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα  και δίνει ιδιαίτερη γεύση στα διάφορα τρόφιμα.

Ωφέλιμα συστατικά σε Καρπός σόγιας:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Φώσφορος 191.00mg

Facebook comments