Καστανιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Castanea sativa

Περιγραφή: Μεγάλο δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα και αγάπα τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα. Συνήθως στο δάσος εναλλάσσετε με βελανιδιές, κέδρους κ.α. Τα φύλλα, η φλούδα και ο καρπός έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ενώ το άνθος της είναι σημαντικό για την μελισσοκομική.

Καλλιέργεια: Καλλιεργείται  για τους νόστιμους καρπούς της και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία της αλλά και ως καλλωπιστικό σε διάφορα πάρκα.  Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.

Ένα άγριο κάστανο έτοιμο να ανοίξει
Ο γνωστός καρπός της καστανιάς, ένας καρπός πλούσιος σε υδατάνθρακες χωρίς ίχνος γλουτένης. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. ...περισσότερα


Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments