κεφάλιο

Το κεφάλιο μοιάζει με ένα μόνο άνθος, στην πραγματικότητα είναι πολλά άνθη μαζί. Κάθε κεφάλιο περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα, συνήθως πράσινο, που αποτελείται από μικρά φυλλοειδή ή λεπιόειδη βάκτρια. Σε κάποια είδη, όπως στην αγκινάρα και το γαϊδουράγκαθο, αυτά τα βάκτρια είναι αγκαθωτά. Αντιστοιχούν στα σέπαλα άλλων φυτών. Τις περισσότερες φορές τα ανθίδια στην περιφέρεια φέρουν μια τροποποιημένη, συνήθως ευθεία επιμηκή, στεφάνη, η οποία μοιάζει με τα πέταλα των ανθών άλλων οικογενειών.

εικόνες Περιγραφή
Άγρια Αγκινάρα (φύλλα) Άγρια Αγκινάρα

Άγρια Αγκινάρα - Cynara cardunculus: Ένα θαυμάσιο έδεσμα που μας προσφέρει η φύση με θεραπευτικές ιδιότητες

Ακακία

Acacia: Δέντρο ή θάμνος, αειθαλής ή φυλλοβόλος, με φύλλα σύνθετα διπτεροειδή, με αγκάθια μικρά και ισχυρά.

<em>Arctium Lappa</em> Άρκτιο

Arctium Lappa: Ζιζάνιο που φτάνει και το 1,5 μέτρο σε ύψος, με μεγάλα, σκούρα πράσινα, κυματιστά φύλλα. Στρογγυλά κεφάλια σε σχήμα οωειδές που έχουν στο φλοιό τους κάτι σαν γάντζους.

Αχίλλεια (Achillea Millefolium) Αχίλλεια

Achillea Millefolium: Πολυετής αειθαλής θάμνος, συχνός στην ελληνική φύση με θεραπευτικές ιδιότητες: Ρύθμιση περιόδου, δυσπεψία και Κρυολόγημα

Το φύλλο του βήχιου Βήχιο το σιτόφυγο

Tussilago farfara L: Ακόμα πωλείται ως θεραπευτικό, όμως έχει καταταχθεί στα τοξικά. Με τα έντονα κίτρινα άνθη αυτό το αγριολούλουδο κάνει την εμφάνισή του ακόμη και μέσα από το χιόνι στο τέλος του Φλεβάρη.

Ο κορμός και οι ρίζες του γαϊδουράγκαθου τρώγονται.. Γαϊδουράγκαθο

Silybum marianum: H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα, το κεφάλι χρησιμοποιείται για θεραπείες. Μονοετής αγκαθωτή πόα, ύψους έως 1,5 μ.

Γλοβουλάρια η Άλυπη - Globularia Alypum Γλοβουλάρια η Άλυπη

Globularia Alypum: Θάμνος χαμηλός που ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Θεωρείται πολύ αρωματικό φυτό. Τα άνθη του είναι χρώματος μπλέ με διάμετρο έως 3 εκατοστά.

Ερύγγιο το Κρητικό

Eryngium Creticum: Χαρακτηριστικό αγκαθωτό φυτό που ανήκει στην οικογένεια του καρότου με χρώμα μπλε ή μοβ.

Ζερμπέρα

Gerbera jamesonii: φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια...Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Ζοχός (Sonchus oleraceus) Ζοχός

Sonchus oleraceus: Φυτό μονοετές με όρθιο βλαστό και χυμό σαν γάλα. Τα φύλλα του είναι απλά και πτερωτά και η βάση τους περιβάλλει το βλαστό.

Ηρύγγιο το παράλιον

Eryngium maritimum L.: Φυτό ύψους 15 - 60 εκ., με βλαστούς ισχυρούς, ριγωτούς, που διακλαδίζονται στο πάνω μέρος και σχηματί­ζουν έναν ημισφαιρικό μικρό θάμνο γλαυκού χρώματος.

Ηρύγγιο το πεδινό - Eryngium campestre Ηρύγγιο το πεδινό

Eryngium campestre: Πολυετές αγκαθωτό, θεραπευτικό φυτό με ύψος από 30 ως 60 εκατοστά, με γογγυλώδη, χοντρή και φαγώσιμη ρίζα.

Facebook comments