κεφάλιο

Το κεφάλιο μοιάζει με ένα μόνο άνθος, στην πραγματικότητα είναι πολλά άνθη μαζί. Κάθε κεφάλιο περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα, συνήθως πράσινο, που αποτελείται από μικρά φυλλοειδή ή λεπιόειδη βάκτρια. Σε κάποια είδη, όπως στην αγκινάρα και το γαϊδουράγκαθο, αυτά τα βάκτρια είναι αγκαθωτά. Αντιστοιχούν στα σέπαλα άλλων φυτών. Τις περισσότερες φορές τα ανθίδια στην περιφέρεια φέρουν μια τροποποιημένη, συνήθως ευθεία επιμηκή, στεφάνη, η οποία μοιάζει με τα πέταλα των ανθών άλλων οικογενειών.

εικόνες Περιγραφή
Ζερμπέρα

Gerbera jamesonii: φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια...Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Cichorium intybus Πικροράδικο

Cichorium intybus: πολυετές, ποώδες φυτό που φθάνει το ένα μέτρο ύψος. Αντέχει στον πάγο. Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, και οι σπόροι ωριμάζουν τον Οκτώβριο.

Ερύγγιο το Κρητικό

Eryngium Creticum: Χαρακτηριστικό αγκαθωτό φυτό που ανήκει στην οικογένεια του καρότου με χρώμα μπλε ή μοβ.

Ηρύγγιο το παράλιον

Eryngium maritimum L.: Φυτό ύψους 15 - 60 εκ., με βλαστούς ισχυρούς, ριγωτούς, που διακλαδίζονται στο πάνω μέρος και σχηματί­ζουν έναν ημισφαιρικό μικρό θάμνο γλαυκού χρώματος.

Γλοβουλάρια η Άλυπη - Globularia Alypum Γλοβουλάρια η Άλυπη

Globularia Alypum: Θάμνος χαμηλός που ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Θεωρείται πολύ αρωματικό φυτό. Τα άνθη του είναι χρώματος μπλέ με διάμετρο έως 3 εκατοστά.

Πετασίτης - Petasites hybridus ΠετασίτηςPetasites hybridus: Φυτό που συναντάται γύρω από ποτάμια και υδροβιότοπους. Χαρακτηριστικό του είναι τα τεράστια καρδιόσχημα φύλλα του που μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της κολοκυθιάς ή του ρούμπερπ.
Κατιφές

Tagetes erecta: Ένα όμορφο ανθοφόρο φυτό με πολύτιμη χρήση στην αντιμετώπιση ασθενειών των κηπευτικών φυτών.

Ηρύγγιο το πεδινό - Eryngium campestre Ηρύγγιο το πεδινό

Eryngium campestre: Πολυετές αγκαθωτό, θεραπευτικό φυτό με ύψος από 30 ως 60 εκατοστά, με γογγυλώδη, χοντρή και φαγώσιμη ρίζα.

Χρυσανθεμο

Chrysanthemum morifolium: το γνωστό καλλωπιστικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες! Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Αχίλλεια (Achillea Millefolium) Αχίλλεια

Achillea Millefolium: Πολυετής αειθαλής θάμνος, συχνός στην ελληνική φύση με θεραπευτικές ιδιότητες: Ρύθμιση περιόδου, δυσπεψία και Κρυολόγημα

Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι) Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι)

Cichorium spinosumι: Το Κρητικό φυτό με ιδιότητες που τις έχουν πάρα πολλά φυτά μαζί. Έχει πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού. Το σταμναγκάθι φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη και σε μερικές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ινούλα (Inula helenium) Ινούλα (Ελένιο)

Inula helenium: Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι και τα 3 μ. με μεγάλα ζωηρά κίτρινα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Βότανο κατά του βήχα και της δυσπεψίας

Facebook comments