Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Cichorium spinosum
Άλλα Ονόματα: 
γιαλοράδικο

Περιγραφή: Πρόκειται ουσιαστικά για μια άγρια ποικιλία ραδίκι. Έχει πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού. Το σταμναγκάθι φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη και σε μερικές άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Θεραπευτικές ιδιότητες: Χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχει Ωμέγα 3, αρκετές βιταμίνες, είναι ένα ολοκληρωμένο χόρτο το οποίο μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί και με την σπιρουλίνα.

Καλλιέργεια: Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας του φυτού από τον άνθρωπο έιχαν αρχίσει από πολύ παλιά. Είναι όμως τέτοια η φύση του φυτού που κάνει τη συγκομιδή του  πολύ επίπονη. Το γνήσιο σταμναγκάθι μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο για  2-3 χρόνια. Τον τρίτο χρόνο θα βγάλει ραδίκι και όχι σταμναγκάθι.

Ιστορία:  Το σταμναγκάθι πήρε το όνομά του από τη λέξη στάμνα και αγκάθι. Τα παλιά τα χρόνια, που μετέφεραν το νερό από τις βρύσες, πηγές ή πηγάδια το κουβαλούσαν και το διατηρούσαν μέσα σε στάμνες και για να μην μπαίνουν μαμούνια ή έντομα μέσα, έκλειναν την τρύπα με το αγκαθωτό αυτό φυτό.

πικρή γεύση: Η δράση των πικρών φυτών είναι πεπτική (στομαχική, ορεκτική), διουρητική και τονωτική. Ορισμένα πικρά φυτά επίσης επιδρούν στο ήπαρ ενεργοποιώντας την έκκριση χολής (χολεραιτική ενέργεια) και τη ροή (χολαγωγή). ...περισσότερα.

Βιότοπος: 

Facebook comments