Κνίδη η δίοικος (Τσουκνίδα)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Urtica dioica
Άλλα Ονόματα: 
Τσουκνίδα

Περιγραφή: Πολυετές φυτό, ποώδες και διοικό με ύψος που φτάνει τα 150 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα και οδοντωτά. Τα άνθη είναι μικρά, χωρίς οσμή και εμφανίζονται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο, αρσενικά άνθη εμφανίζονται σε διαφορετικά φυτά καθώς το φυτό είναι διοικό (όπως φανερώνει και το όνομά του). Τα φύλλα και οι βλαστοί καλύπτονται από αδενώδεις αγκαθάκια (τρίχες) που προκαλούν έντονη φαγούρα, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού και σπανίως αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες. 

Τα αγκαθάκια της τουκνίδας καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Βιότοπος: Φυτρώνει σχεδόν παντού, σε άκρες δρόμων, ακαλλιέργητα και καλλιεργημένα χωράφια, σκουπιδότοπους. Πάντως το ότι φυτρώνει κάπου δηλώνει ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε άζωτο.

Φαγώσιμο με τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες είναι και το είδος Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens). 

Συλλογή: Μαζεύουμε την τσουκνίδα όσο βρίσκεται χλωρή στα χωράφια ως εδώδιμο χόρτο. Επίσης, μπορούμε να την μαζέψουμε και όταν έχει ξεραθεί (κατά τον Μάιο) για να την χρησιμοποιήσουμε ως βότανο για αφέψημα. Καλό είναι να τη μαζεύουμε φορώντας γάντια.

Αν τσιμπηθούμε από τσουκνίδα μπορούμε να απαλύνουμε το τσούξιμο τρίβοντας την περιοχή με φύλλα μολόχας που συνήθως θα βρούμε εκεί κοντά.

Εδωδιμότητα: Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλό ποσοστό σε Ασβέστιο και σε βιταμίνη C. Οι τσουκνίδες καταναλώνονται ως σαλάτα, σούπα και πολλές φορές αντικαθιστούν το σπανάκι σε πίτες ή στο ρύζι.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας: Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες. ...περισσότερα.

Βάμα τσουκνίδας για την τριχόπτωση: Σε γυάλινο βάζο βάζουμε αλκοόλη 80 εως 50%, και ρίζες τσουκνίδας, δίχως να τις πλύνουμε από τα χώματα. Μετά από 3 μήνες μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κάνοντας μασάζ στις ρίζες από τις τρίχες. ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Κνίδη η δίοικος (Τσουκνίδα) :

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Ασβέστιο 481.00mg
Σίδηρος 1.64mg
Μαγγάνιο 0.78mg

Facebook comments