κοξάκι

κοξάκι

Το Κοξάκι (Αγγ Coxsackie, πήρε το όνομά του από την γνωστή πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη) είναι εντερογενής ιός και χωρίζεται σε δύο τύπους, Α και Β. Στην Ελλάδα τα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος προκαλεί μιας μορφής ίωση και δεν είναι επικίνδυνος.

Μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.Η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Συμπτώματα: Ξαφνικός υψηλός πυρετός, Πονόλαιμος, εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα, Στοματίτιδα, Πονοκέφαλος, Απώλεια της όρεξης και κόπωση.

Για το Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο. Ωστόσο κάποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Όπως για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε πλύσεις στόματος με σπαθόλαδο, ή με σόδα και νερό.

Σόδα μαγειρική
Σόδα μαγειρική

Σόδα η μαγειρική ή διττανθρακική με χημικό τύπο NaHCO3 και εμφάνιση λεπτής σκόνης, ως πρόσθετο τροφίμων με κωδικό Ε500. Μια σκόνη με άπειρες χρήσεις ...

Σπαθόλαδο (Βαλσαμέλαιο)
Σπαθόλαδο στον ήλιο - το δεξί (10 ημερών) έχει αρχίσει να κοκκινίζει...

Μαζεύουμε φρέσκα άνθη βαλσαμόχορτου (σπαθόχορτου) , από τον Ιούνιο και μετά, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Χρήσεις για: πληγές, πρόσωπο, έλκος, κολίτιδες, χαλαρωτικό μασάζ

Facebook comments