Κουκουνάρι

Με μαλακή και σχεδόν κρεμώδη υφή, γλυκιά και απαλή γεύση και ελαφρύ ρητινώδες άρωμα. Η γεύση τους συχνά θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου, αν και είναι πιο ρητινώδης και πιο πικάντικη.

Οι κώνοι είναι ωοειδείς, μήκους 8-15 εκατοστών και χρειάζονται 36 μήνες για να ωριμάσουν, περισσότερο από κάθε άλλο πεύκο. Οι σπόροι είναι μεγάλοι, μήκους δύο εκατοστών, ανοιχτοί καστανοί με μια μαύρη επίστρωση που φεύγει εύκολα. Οι κουκουναρόσποροι συλλέγονται συνήθως με τα χέρια. Ο εδώδιμος σπόρος είναι γνωστός και χρησιμοποιείται στη Μεσογειακή κουζίνα, με πιο γνωστή τη χρήση του ως βασικό συστατικό της Ιταλικής σάλτσας πέστο.

κουκουναριά (Pinus pinea - Πεύκη η πίτυς)
Pinus pinea: Μπορεί να υπερβεί τα 25 μέτρα σε ύψος, αν και συνήθως είναι λιγότερο ψηλή, γύρω στα 12-20 μέτρα. Έχει μια χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του από τους προϊστορικούς χρόνους.
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Συνίσταται για: 
Μήνας συλλογής: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Κουκουνάρι:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Μαγνήσιο 251.00mg
Σίδηρος 5.50mg

Facebook comments