Κουμαριά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Arbutus unedo

Περιγραφή: Πρόκειται για θάμνο ή δενδρύλλιο με ρίζα που έρπει. Κορμό κοντόχοντρο με κλαδιά κυλινδρικά κοκκινωπά και χνουδωτά στην άκρη πού γέρνουν προς το έδαφος. Τα φύλλα της είναι αντίθετα με μικρό μίσχο, με ακανόνιστο ωοειδές σχήμα και χρώμα σκοτεινοπράσινο. Είναι γυαλιστά, ακέραια, παχιά. Τα άνθη της (κατά την άνοιξη) λευκά, ελαφρά, υπέρυθρα, σχηματίζουν τσαμπί ακραίο.

Χρήσεις: Χρησιμοποιούνται τα νέα φύλλα τής κουμαριάς πού μαζεύονται όλο το χρόνο. Αυτά τα φύλλα είναι στυπτικά .Συνιστώνται κατά τής αιμοπτύσεως, τής αιματουρίας, τής αιμορραγίας τής μήτρας. Είναι ακόμη κατά τής διάρροιας, τής λευκόρροιας, του χρόνιου βρογχίτη, τών χρόνιων παθήσεων της κύστης και των νεφρών. Και ακόμα: διουρητικά, κατά του κατάρρου και λιθοτριπτικά. 

Τα φύλλα τής κουμαριάς χρησιμοποιούνται: Ως τσάι (15 - 20 γρ. σέ ένα λίτρο νερό), ως σκόνη (2-8 γρ.), Ώς εκχύλισμα (1-4 γρ.) κλπ.

Χημικώς περιέχει: γαλλικό και ταννικό όξύ, ρητίνη, κόμμι, αλάτια, πυκτίνη κλπ.

Τα Κούμαρα
Ρόγα σφαιρική, κόκκινη, στυφή, με μικρούς σπόρους σκληρούς οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα. Τρώγεται, αφού ωριμάσει. Από τα κούμαρα φτιάχνεται, εξαιρετικό τσίπουρο Τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το φτιάχνουν λικέρ και κονιάκ. ...περισσότερα


Συνίσταται για: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments