Κρεμμύδι

Eπιστημονική Oνομασία: 
Allium cepa
Άλλα Ονόματα: 
Κρόμμυον το κοινό
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: Ο γνωστός σε όλους βολβός που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ωμός σε σαλάτες και μαγειρεμένος σε σάλτσες και φαγητά. Εκτός από καλλιεργήσιμος υπάρχει και άγριος στη φύση με πιο έντονα γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Για βρώση συλλέγεται φρέσκο (φύλλα) φθινόπωρο ως άνοιξη και ξερό (βολβός) στα τέλη του καλοκαιριού. Το κρεμμύδι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σε κάποιους όμως, προκαλεί παρενέργειες, κυρίως όταν το τρώνε ωμό.

Συστατικά: Πτητικό έλαιο, πού είναι στυφό και δριμύ και αποτελείται κατά ένα μέρος από θειούχο αλλύλιο (αιθέριο έλαιο τού σκόρδου). Σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο. Το κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ιώδιο και βιταμίνη Ε καθώς κα βιταμίνες Α καί Β.
 
Θεραπευτικές ιδιότητες: Ευεργετικό στους πληθωρικούς, στους υπερτασικούς, στους εμφυσηματικούς. Σε τσιμπήματα σφήκας, και μέλισσας, αφού αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετούμενο μισό κρεμμύδι δρα θεραπευτικά. Στις περιπτώσεις πόνου στα αυτιά ψήνουμε στο φούρνο ένα μικρό κρεμμύδι το λιώνουμε μαζί με βούτυρο και αφού το βάλουμε σε λεπτή γάζα το τοποθετούμε μέσα στο αυτί όσο το δυνατόν πιο ζεστό. Το ίδιο παρασκεύασμα τοποθετούμενο στους καλογύρους (δοθιήνες) τους ωριμάζει. Στην περίπτωση αιμορροΐδων ψήνουμε ένα κρεμμύδι μέσα σε χοιρινό λίπος και το βάζουμε στις αιμορροΐδες. Εξ άλλου εσωτερικώς, η κρομμυδόσουπα είναι χωνευτική και τονωτική.
Το ωμό κρομμύδι είναι άμεσα τονωτικό.  Ωμό κρεμμύδι κοπανισμένο με αλάτι σε κατάπλασμα κατευνάζει τους πόνους από καψίματα.
 
κατά τής φαλάκρας :
χυμός κρομμυδιού 60 γρ.
ανθρακικό κάλιο 15 γρ.
νερό 240 γρ.
Κάθε μέρα μασάζ του τριχωτού δέρματος της κεφαλής.
 
α) Βράζουν κρεμμύδια, τα σπάζουν ρίχνουν επάνω λίγη ζάχαρη και ζεστά τα βάζουν κατάπλασμα σε πόνους ή σε σπυριά πού πρέπει να ανοίξουν για να βγει το πύο.
β) Τα πράσινα φύλλα του κρεμμυδιού, τα δίνουν στα μικρά παιδιά να τα μασήσουν για να βγάλουν γρήγορα και χωρίς πόνους τα δοντάκια τους,
γ) Βρασμένα κρεμμύδια (ξερά) δίνουν στη λεχώνα να τρώει για να κατεβάζει πολύ γάλα.
δ) Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα τρώνε και σε αρκετή ποσότητα οι διαβητικοί και κατεβαίνει το ζάχαρο
ε) Το ξερό κρεμμύδι, είναι αποτελεσματικό φάρμακο στην ουρία (ουρικό οξύ) όταν τρώγεται ως έξης : Βράζουν κάθε μέρα μια οκά ξερά κρεμμύδια σε νερό, ως που να εξατμιστεί το νερό και να χυλώσει το ζουμί, και τα κρεμμύδια αυτά με το ζουμί, στο οποίο ρίχνουν και λίγο λάδι, τα τρώει ο άρρωστος σε δυο δόσεις, μεσημέρι βράδυ στο φαγητό του.
Εννοείται ότι τα βρασμένα κρεμμύδια δεν θα είναι το κύριο φαγητό του αρρώστου. Με τη δίαιτα αυτή επί ένα μήνα, δεν μένει ούτε ίχνος ούριας στο αίμα του αρρώστου, άλλα αργότερα και σε αραιά διαστήματα να τρώει ο άρρωστος κρεμμύδια βρασμένα για να μη του ξαναέλθει ουρία.
στ) Στο ζαχαροδιαβήτη, ο άρρωστος κόβει ωμά ξερά κρεμμύδια, τα στύβει και πίνει το ζουμί τους, από μισό φλιτζάνι του καφέ, κάθε πρωί  νηστικός.
ζ) Όσοι υποφέρουν από πόνους των αυτιών, κόβουν σε μικρά κομμάτια ξερά κρεμμύδια τα στύβουν και από το ζουμί τους ρίχνουν μέσα στο πονεμένο αυτί  3-5 σταγόνες κρεμμυδόζουμο δύο φορές την ήμερα (πρωί και βράδυ) και σε λίγες ημέρες περνούν οι πόνοι.
Τη θεραπεία αυτή την είδα στην Αθήνα πριν λίγα χρόνια που την εφήρμοσε ένας γαλατάς σε μια πελάτισσά του και γειτόνισσά μου (στην κ, Κολ.... οδός Άραχώβης), η όποια αν και  είχε ανιψιό φαρμακοποιό, κατέφυγε στο γαλατά για να ανακουφιστεί από τους πόνους των αυτιών της και το πέτυχε.
η) Το ζουμί από τα ξερά κρεμμύδια, τα χρησιμοποιούν και οι ταχυδακτυλουργοί για να μην καίουν το στόμα τους όταν βάζουν σ’ αυτό αναμμένα κάρβουνα ή αναμμένα κεριά, οπότε, πριν βάλουν τη φωτιά στο στόμα τους, κάνουν γαργάρα με κρεμμυδόζουμο και δεν καίεται το στόμα τους γιατί παθαίνουν «ακαΐα»

 


Κρεμμύδια σε γλάστρες: Τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο για να αναπτυχθούν. Αγαπάν πολύ τον ήλιο ενώ δεν έχουν πρόβλημα με τον αέρα! ...περισσότερα.
Παράγουμε κρεμμύδια μέσα στο σπίτι!: Μετατροπή ενός 5-λίτρου μπουκαλιού για νερό σε όμορφη γλάστρα παραγωγής κρεμμυδιών! ...περισσότερα.
Φυτέψτε χλωρά κρεμμύδια: Πώς και πότε να φυτέψετε κοκκάρι για φρέσκα κρεμμυδάκια... Τεχνική καλλιέργειας & λίπανση ...περισσότερα.
Kρεμμύδι για τις μυρμηγκιές: Θεραπεία μυρμηγκιών με τη βοήθεια κρεμμυδιού και αλατιού ...περισσότερα.
Βαβή αβγών με φλούδες από κρεμμύδια: Πώς να βάψουμε φέτος τα αυγά μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά χρώματα , αλλά απλώς ανακυκλώνοντας φλούδες από κρεμμύδια... Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! ...περισσότερα.
Μήνες άνθισης: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Κρεμμύδι:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Κάλιο 140.00mg

Πηγές:

Facebook comments