Κυδώνι

Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Καρπός με χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού. Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη. Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και καταναλώνεται από τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.
Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες.

Ο όρος "μαρμελάδα" προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».

Κυδωνιά (Cydonia oblonga)
Cydonia oblonga: οπωροφόρο δέντρο της οικογένειας των Ροδοειδών. Η καταγωγή της είναι από την περιοχή του Καυκάσου ή το Ιράν. Ως καλλιεργούμενο φυτό προτιμά τα πηλοαμμώδη εδάφη, όπως επίσης και τα υγρά, αρκεί να στραγγίζονται καλά. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα, παραφυάδες και
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Συνίσταται για: 
Μήνας συλλογής: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Κυδώνι:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Βιταμίνη C 15.00mg
Ασβέστιο 11.00mg
Σίδηρος 0.70mg

Πηγές:

  • Nutrition Data http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2048/2

Facebook comments