Κυδώνι
Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.
Καρπός με χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού. Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη. Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και καταναλώνεται από τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.
Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες.
Ο όρος "μαρμελάδα" προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».
Ωφέλιμα συστατικά σε Κυδώνι:
Συστατικά | Ποσότητα/100gr |
---|---|
Βιταμίνη C | 15.00mg |
Ασβέστιο | 11.00mg |
Σίδηρος | 0.70mg |
Πηγές:
- Nutrition Data http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2048/2
Facebook comments