Λάδανο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Cistus Creticus
Άλλα Ονόματα: 
Λάβδανο, Αγκίσαρος (Κρήτη), Κιστάρι

Περιγραφή:  θάμνος με 30 - 50 εκατοστά ύψος. Τα άνθη είναι μοβ και φύονται στις κορυφές των τρυφερών κλώνων, έχουν πέντε πέταλα πλατιά, μακριά και πάντα τσαλακωμένα. Τα φύλλα του φυτού είναι αντίθετα, λογχοειδή με κυματώδη κράσπεδα, τριχωτά, νευρώδη στην πάνω επιφάνεια και γυρισμένα προς την βάση με χρώμα βαθυπράσινο. Η ρίζα είναι πολύ σκληρή, ξυλώδης, λευκή εσωτερικά, κοκκινωπή εξωτερικά, με πολλά τριχοειδή ριζίδια. Οι βλαστοί είναι τραχείς, διηρημένοι σε πολλούς κοκκινοπούς κλώνους και οι πιο τρυφεροί από αυτούς είναι τριχωτοί με χρώμα λευκοπράσινο. Ο καρπός είναι ωοειδής κάψα, σκληρή, μελανή, γεμάτη από κόκκινα σπέρματα.

Ανήκει στην οικογένεια των Cistaceae (Κιστιδών). Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 7 γένη και 160 περίπου είδη, φυτά των παραμεσογείων χωρών και της Αμερικής από τα οποία ενδημικό στην Ελλάδα είναι το γένος Cistus με 5 αυτοφυή είδη. Συγγενής με τις οικογένειες Violaceae Bixaceae, από τις οποίες διαφέρει από την πρώιμη πτώση των πετάλων.

Η λαδανιά είναι ένα φυτό που είναι πολύ γνωστό εξαιτίας της ρητίνης που παράγουν τα φύλλα του τα μεσιμέρια του καλοκαιριού.

Ιστορία: Είναι ένα φυτό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα γιατί χρησιμοποιείται ως αλοιφή και ως θυμίαμα. (Άγιο μύρο). Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές για αυτό από τους αρχαίους Αιγύπτιους, τους αρχαίους Έλληνες , απ' τον μινωικό πολιτισμό , τους Ρωμαίους κ.α. Το λάδανο ή ο αλάδανος είναι η αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα της λαδανιάς ή Κίσθου του Κρητικού [το υποείδος κρητικός(Cistus Creticus spp. Creticus) ή ( Cistus incanus) ή (Cistus villosus)].
Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Παν/μίου Αθηνών Κων. Δεμέτσο χρησιμοποιόνταν σε καρκίνους, κακοήθη σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της μήτρας και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή αντισηπτική δράση.
Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι – νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές ουσίες του φυτού in vitro (στο εργαστήριο).

Θεραπευτικές χρήσεις: Τα φύλλα της λαδανιάς παράγουν έκχυμα για το βήχα. Επίσης μπορούμε να παράγουμε λαδανέλαιο αφήνοντας ένα βάζο με φύλλα λαδανιάς και ελαιόλαδο στον ήλιο για 15 μέρες.

Οι λαδανιάρηδες του Μηλοπόταμου : Ένα Κρητικό ντοκιμαντέρ για το λάβδανο, τη διαδικασία της συγκομιδής του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. ...περισσότερα.

Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments