Λάχανο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Brassica oleracea var. capitata
Άλλα Ονόματα: 
Κραμπί (Κύπρος)

Περιγραφή: Φυτό ποώδες, διετές, καλλιεργούμενo ως μονοετές, όπως και το κουνουπίδι. Ο βλαστός του είναι κοντός και δεν ξεπερνάει τα 35 εκατοστά μέχρι να ανθοφορήσει. Τα φύλλα του βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο με στήριγμα ένα σαρκώδες στέλεχος που αποτελεί τον κύριο άξονα του λάχανου. Τη δεύτερη Άνοιξη βγαίνει στη μέση ένα σκληρό στέλεχος που φέρει μικρά άνθη.

Έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες λάχανου που χαρακτηρίζονται από την εποχή, τη πρωιμότητα (πρώιμες ή όψιμες), το σχήμα (κωνική, σφαιρική), το βάρος (από μισό έως 6 κιλά), το χρώμα (λευκό ή μοβ) και την υφή της κεφαλής (σκληρή ή μαλακή). Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας και άλλες.

Καλλιέργεια: Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρο είτε απευθείας σε χωράφι είτε σε φυτώρια ή σπορεία. Όταν το φυτάριο αποκτήσει 5-6 φύλλα τότε γίνεται μεταφύτευση και στη συνέχεια άρδευση. Οι απαιτήσεις του λάχανου σε νερό είναι μεγάλες. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά αλλά κανονικά γιατί μεγάλες ποσότητες νερού πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλη επέκταση των ριζών και εξασθένιση του φυτού. Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μία ποικιλία αντέχει και μέχρι τους –10 βαθμούς.

Διατροφή: Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές . Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο. Η γνωστή λαχανοσαλάτα έχει προέλευση από την Ολλανδία. Η λαχανόσουπα είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, οι λαχανοντολμάδες είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο και μία λαχανόσουπα με μανιτάρια τρώγεται παραδοσιακά στη Πολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς και την Ανάσταση.

Θρεπτική αξία: Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία άκρως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λόγω των χαμηλών λιπαρών, το λάχανο χρησιμοποιείται συχνά ως τρόφιμο σε δίαιτες.
Όπως και το μπρόκολο, αποτελεί πηγή Indole-3-carbinol, ενός χημικού που ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA και δρα ως ανταγωνιστής οιστρογόνων, καθυστερώντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.

 

Θεραπευτικές χρήσεις:

  • Ανακουφίζει τις αιμορροΐδες αν εφαρμοστούν επιθέματα από ψημένα λαχανόφυλλα που έχουν αλειφθεί με λάδι.
  • Το ζουμί από λάχανο βρασμένο, είναι διουρητικό
  • Σιδέρωσε ελαφρά μερικά φύλλα λάχανου και βάλε τα πάνω στις κλειδώσεις που σε πονάνε. Τα φύλλα, μπορείς να τα ζεστάνεις λιγάκι στο φούρνο αντί να τα σιδερώσεις.

Συνίσταται για: 
όψιμα λάχανα : Ξεκινούμε σπέρνοντας σπόρους σε υπαίθριο σπορείο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. ...περισσότερα.
φτιάχνω ξινολάχανο : Πώς να φτιάξετε στο σπίτι ξινό λάχανο (γερμ. Sauerkraut, γαλλ. Choucroute) που είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας και ιδιαίτερα υγιεινό λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C.ξινολάχανο ...περισσότερα.
Μήνες άνθισης: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Λάχανο:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Κάλιο 240.00mg
Ασβέστιο 79.00mg
Βιταμίνη C 30.00mg
Σίδηρος 1.60mg

Πηγές:

Facebook comments