Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου λεμονιά. Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λεμονιών, όπως τα Εύρηκα, Λισαβόνας και Μέγερ.

Η λέξη “λεμόνι” προέρχεται από την περσική λέξη (لیمو Limu), η οποία είναι συγγενική με τη σανσκριτική λέξη nimbuka.

Ιστορία:   Ο κίτρος, προφανώς ο καρπός στον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος στη Φυσική ιστορία (XII, vii.15) ως το malum medicum — τον “ιατρικό καρπό” — είναι, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο. Απεικονίσεις εσπεριδοειδών δέντρων υπάρχουν σε ρωμαϊκά μωσαϊκά στη Βόρεια Αφρική, αλλά η πρώτη σαφής περιγραφή του λεμονιού συναντάται στις αρχές του 10ου αιώνα, σε πραγματεία περί γεωργίας του Άραβα Κούστους Αλ-Ρούμι.

Μην πετάτε τα στυμμένα λεμόνια σας...

Κρατήστε τα ως έχουν στην κατάψυξη. Μπορείτε μετά να τρίψετε τη φλούδα τους (με ένα «ξύστη»-ρεντέ-grater) -παγωμένες όπως είναι- και να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, παγωτά, σούπες λαχανικών, σάλτσες γιά μακαρονάδες, ρίζυ, στα ψητά κρεατικά κ.α. Θα εκπλαγείτε με την γεύση, ενώ θα κερδίσετε σε βιταμίνες. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερη βιταμίνη απ’ τον χυμό του!

Το ξύσμα λεμονιού το χρησιμοποιούν σε συνταγές οι μεγαλύτεροι σεφ παγκοσμίως…γιατί όχι κι εσείς;

Θεραπευτικές ιδιότητες στο λεμόνι: Το λεμόνι έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες καθώς με τα συστατικά του καταπολεμά: τα μικρόβια και τους ιούς, τον καρκίνο και το Parkinson. Βοηθά τα μάτια, το συκώτι και τα νεφρά. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός φυσικός λιποδυαλίτης και βοηθάει στην απώλεια βάρους. ...περισσότερα.
Λεμονιά
Citrus limon: Δέντρο με ως 6 μέτρα ύψος, αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα.
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Facebook comments