Μανιτάρια το Φθινόπωρο

Η εποχή των μανιταριών είναι το Φθινόπωρο και βρισκόμαστε περίπου στο ζενίθ της. Αρκετά είδη εμφανίστηκαν στην αρχή του φθινοπώρου και πλέον σπανίζουν, όμως κάποια άλλα αρχίζουν να εμφανίζονται τώρα. Απλόχερα η φύση δίνει μανιτάρια φουρνιές και φουρνιές και δεν σταματά ποτέ να ετοιμάζει τα επόμενα που σε λίγο καιρό θα δούμε να ξεπετάγονται. Μαζέψαμε καισαρικά, γανοδέρματα, βωλίτες, αγαρικά, μαζεύουμε τώρα ρόπαλα, τρομπέτες, πλευρώτους, μακρολεπιότες και περιμένουμε τα λακτάριους και τα ύδνα

Αυτοί που ασχολούνται με τη συλλογή αγρίων μανιταριών θέλει να προσέχουν κάποια πράγματα για δικό τους καλό αλλά και για το καλό της φύσης. Θα μπω στον κόπο να γράψω κάποια, για να μπω και 'γω κάποτε στην λογική να τα τηρήσω.

Ας μην είμαστε πλεονέκτες. Μαζέψαμε δύο, τρία, τέσσερα κιλά; ας μπορούμε να πούμε κάποτε στον εαυτό μας "φτάνει". Ας μαζέψει και κάποιος άλλος ή στο κάτω κάτω ας μείνουν και μερικά εκεί να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους. Να φάει λίγα και ο λαγός, το αγριογούρουνο, ο σαλίγκαρος, το ζαρκάδι...

Μη κλοτσάμε και μη πειράζουμε μανιτάρια που δεν θα μαζέψουμε - γέρικα καρποσώματα ή δηλητηριώδη. Μπορεί για μας να μην κάνουν αλλά για την φύση είναι πολύτιμα και απαραίτητα. Δεν ρωτήσαμε τον σαλίγκαρο και την αρκούδα αν δεν τα θέλουν...

Γυρίζουμε σπίτι και έχουμε πέντε καλάθια νόστιμα μανιτάρια. Εδώ θέλει προσοχή! Ένα πιάτο μανιτάρια την μέρα και μάλιστα ίσως να πρέπει την επόμενη να μη φάμε ξανά μανιτάρια. Τρώμε με προσοχή μασώντας προσεκτικά και πολλές φορές. Τα μανιτάρια είναι από τις πιο βαριές για το πεπτικό μας σύστημα τροφές. Καλύτερα να αποφεύγουμε πιάτα με ποικιλίες μανιταριών(σε ποιον τα λέω...) και να τρώτε μόνο ένα είδος στο γεύμα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί - οι συνέπειες είναι πολύ άσχημες.  Εκτός αν διαθέτουμε πραγματικά πολύ γερό στομάχι...
Αν δοκιμάζουμε για πρώτη φορά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δοκιμάσουμε μικρές ποσότητες.

Τα μανιτάρια δεν είναι ανάγκη να τα φάμε όλα φρέσκα. Μπορούμε να τα αποξηράνουμε, μπορούμε να τα κάνουμε τουρσιά και κάποια είδη μπορούμε να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη.
Στο ψυγείο δεν είναι καλή ιδέα να διατηρήσουμε μανιτάρια για περισσότερο από λίγες ώρες. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φαγωθούν από τα σκουλήκια και θα τα πετάξουμε. 

Αν είστε αρχάριος να ξεκινήσετε τη συλλογή δίπλα σε κάποιον έμπειρο ή συμμετάσχετε σε εξορμήσεις συλλόγων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας που να μας λέει τι τρώγεται και τι όχι. Μην εμπιστεύεστε λαϊκές δοξασίες.
Μάθετε εκτός από τα φαγώσιμα μανιτάρια και ποια είναι τα επικίνδυνα. Σίγουρα κάποιος πριν βγει να μαζέψει θα πρέπει να ξέρει πως αναγνωρίζουμε τον Αμανίτη το φαλλοειδή και πως τον Εαρινό - τα ποιο επικίνδυνα μανιτάρια.
Είναι σίγουρος θάνατος να μαζεύει κάποιος μανιτάρια χωρίς να ξέρει - Είναι σίγουρο πως δεν θα πάθει τίποτα κάποιος που ξέρει...

Δίπλα στα μανιτάρια μπορούμε να μαζέψουμε και άγριους καρπούς  εποχής. Το φθινόπωρο υπάρχουν για μάζεμα εκτός από τα κάστανα, οι καρποί της οξιάς (που είναι νοστιμότατοι), τα αγριοτριαντάφυλλα, τα κούμαρα, οι καρποί του κράταιγου, του κέδρου και διάφορα βότανα και χόρτα.

Και κάτι ακόμα, μαζί με τα καλάθια μας ας έχουμε και μια σακούλα και ας μαζέψουμε έστω μια σακούλα σκουπίδια. Αν το έκανε αυτό ο κάθε μανιταροσυλλέκτης δεν θα προλάβαιναν οι ασυνείδητοι να βρωμίσουν.

Facebook comments