παρασιτικό

παρασιτικό

εικόνες Περιγραφή
Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea) Αγροκύβη η κυλινδρική

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Ακανθόχοιρος ο καγκελοειδής - Hericium clathroides Ακανθόχοιρος ο καγκελοειδής

Hericium clathroides: Μανιτάρι με την μορφή κοραλλιού που βγαίνει πάνω σε κορμούς πλατύφυλλων Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Παράγει μανιτάρια ακανόνιστα σε σχήμα και μεγάλα (μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά διάμετρο).

Αρμιλλάρια η μελένια - Armillaria Mellea Αρμιλλάρια η μελένια

Armillaria Mellea: Συνηθισμένο μανιτάρι που συναντάται κατά δεκάδες από συμφυή καρποσὡματα, σε πρέμνα

Γανόδερμα (Ganoderma resinaceum) Γανόδερμα

Ganoderma lucidum: Συναντάτε συχνά σε δάση βελανιδιάς, αριάς και άλλων πλατύφυλλων την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Γριφίσκη η φυλλώδης (Grifola frondosa) Γριφίσκη η φυλλώδης

Grifola frondosa: Στην Ελλάδα συναντάτε άγριο κυρίως σε γέρικους κορμούς καστανιάς, οξιάς και δρυός. Η δομή του θυμίζει μαρούλι. Η γεύση του είναι ήπια.

Ερίκιο το αγκαθωτό

Hericium erinaceus: ένα φανταστικό στην όψη μανιτάρι, αλλά και φαγώσιμο! φαρμακευτικό μανιτάρι με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική ως τονωτικό για διαταραχές του στομάχου, έλκη και γαστρεντερικές παθήσεις

Τρεις ίσκες σε κορμό λεύκας. Ίσκα (Πολύπορο)

Fomes fomentarius: Έχει πολύ σκληρή σάρκα με ξυλώδη υφή. Αναπτύσσεται στους κορμούς των δένδρων, κυρίως σε ξερούς και σαπισμένους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσάναμμα για το τζάκι.

Λαιτιπόρος ο Θειαφένιος - Laetiporus sulphureus Λαιτιπόρος ο Θειαφένιος

Laetiporus sulphureus: Άνοιξη και φθινόπωρο σε κορμούς πλατύφυλλων δέντρων. Έχει χρώμα πορτοκάλο-κίτρινο, το καρπόσωμα του μπορεί να φτάσει και τα 40 εκ διάμετρο. Έχει γεύση και ίνες σαν κοτόπουλο.

Το σιτάκε στη φύση (Ασία) Λεντινούλα (Σιτάκε)

Shiitake - Lentinula edodes: Εδώδιμο θεραπευτικό μανιτάρι που καλλιεργείται εδώ και αιώνες.

Ομφαλωτός των ελαιώνων (Omphalotus olearius) Ομφαλωτός των ελαιώνων

Omphalotus olearius: Δηλητηριώδες, το συναντάμε το Φθινόπωρο σε ρίζες ελιάς, σ' αυτό οφείλει και το όνομά του. Τη νύχτα η βάση του φωσφορίζει χαρακτηριστικά.

Ουντεμανσίελλα η Μυξώδης - Oudemansiella mucida Ουντεμανσίελλα η Μυξώδης

Oudemansiella mucida: Μικρό μανιτάρι με καπέλο με διάμετρο 2 με 5 εκατοστά. Η επιδερμίδα του έχει παχύ ιξώδες στρώμα με όψη πορσελάνης όταν είναι υγρή και όταν είναι στεγνή με όψη μεταξένια.

Αρτηκίτης ή Πλευρωτός της φέρουλας pleurotus eryngii var. ferulae) Πλευρωτός ο φαιός της φέρουλαςpleurotus eryngii var. ferulae: Στην Κρήτη ονομάζεται και Αρτηκίτης, μανιτάρι που συναντάται κυρίως νότια το φθινόπωρο και τον χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές.

Facebook comments