Μανταρίνι

Περιγραφή: Ο καρπός της μανταρινιάς (Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή). Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους, με σχήμα ελλειψοειδές. Η παραγωγή τους κορυφώνεται τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Η δύναμη των μανταρινιών βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.

Ιστορία: Καρπός με καταγωγή την Ασία, στον δυτικό κόσμο έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα  μανταρίνια ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.

Θρεπτική αξία: Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.

Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

Σύμφωνα λοιπόν με δύο Ιαπωνικές μελέτες, του 2006, η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, εγκεφαλικό, καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Ωφέλιμα συστατικά σε Μανταρίνι:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Βιταμίνη C 30.00mg

Facebook comments