μονοετές

εικόνες Περιγραφή
Κρίνo

Lilium: κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Προσοχή είναι τοξικό στις γάτες!

αγριοκαρδαμούδα (Capsella pursa pastoris) Αγριοκαρδαμούρα

Capsella pursa pastoris: μικρό φαγώσιμο φυτό με λεία φύλλα και λεπτό κορμό, με άσπρα άνθη και ο καρπός του, κάψα, έχει το σχήμα καρδίας ή παλιά τουλάχιστον θύμιζε το πουντζίν του βοσκού.

Σγουρός βασιλικός Βασιλικός

Ocimum basilicum: Από τα πιο κοινά οικιακά φυτά στην χώρα μας. Ετήσιο, αρωματικό, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών

Amaranthus blitoides βλίτοAmaranthus blitoides: μικρή, μονοετής, φαγώσιμη πόα που δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 80 εκ. Φυτρώνει μόνο του ή σπέρνεται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών
Βρούβες ανθισμένες Βρούβα

mostaza blanca: 6 βρώσιμα είδη της οικογένειας των σταυρανθών, εύκολα στην αναγνώριση και νόστιμα.

Άγρια γλιστρίδα Γλιστρίδα

Portulaca oleracea: Μονοετές, θερμόφιλο φυτό που φυτρώνει σε καλλιεργημένα εδάφη τους θερινούς μήνες. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ωμή ή μαγειρεμένη. Η καλλιεργημένη της μορφή είναι πιο ανοιχτόχρωμη, καθώς, και πιο ψωμομένη. Η άγρια περιέχει πάρα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Ανοίγει την όρεξη ενώ θεωρείται και αφροδισιακή.

Delphinium peregrinum Δελφίνιο

Delphinium peregrinum L: Οικογένεια: Ranunculaceae. Μονοετές φυτό που απαντά σε αμμώδεις θέσεις, ύψους 30 - 80 εκ., όρθιο, με βλαστούς διακλαδιζόμενους

Delphinium staphisagria Δελφίνιο Αγριοσταφίδα

Delphinium staphisagria: φυτρώνει σε αμμώδεις εκτάσεις και παραθαλάσσιους τόπους. Το συναντούμε με τις ονομασίες άγρια Σταφίδα, Ψειρόχορτο, Ψειριάρικη. Είναι ετήσιο ή διετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 30 έως 100 εκατοστά.

Κακίλη η παράλια - Cakile maritima Κακίλη η παράλια

Cakile maritima: Μονοετές, φαγώσιμο φυτό που αναπτύσσεται κοντά στις ακτές. Τα φύλλα είναι σαρκώδη και παχιά. τα άνθη είναι συνήθως σε απαλό μοβ ή σε λευκό, με τέσσερα πέταλα με μήκος περίπου 8 χιλιοστά. Τα φύλλα έχουν γεύση πιπεράτη και έχουν μια υπόνοια μουστάρδας.

Κάνναβη Κλωστική - Cannabis sativa L. Κάνναβη Κλωστική

Cannabis sativa L: Δενδρύλλιο που τα υπέργεια τμήματα του χρησιμοποιούνται για πλήθος προϊόντων πέρα από τις κλωστικές ίνες, όπως: χαρτί, σπόρους, μονωτικά υλικά, καλλυντικά, κ.λπ.

Κάρδαμο

Στις Αραβικές χώρες το βάζουν στον καφέ για να πετύχουν καλύτερη γεύση και σα σύμβολο φιλικής διάθεσης. Οι σπόροι μασιούνται για να δροσίσουν την αναπνοή και σε κάποιες τελετές της Τάντρα, το χρησιμοποιούν για να συμβολίσουν το γιόνι- τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι) Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι)

Cichorium spinosumι: Το Κρητικό φυτό με ιδιότητες που τις έχουν πάρα πολλά φυτά μαζί. Έχει πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού. Το σταμναγκάθι φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη και σε μερικές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Facebook comments