Μπουράντζα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Borago officinalis
Άλλα Ονόματα: 
Μποράγκο, Βοτσαρίνα

Περιγραφή: Φυτό με ύψος 60 - 100 εκατοστά. Οι Μίσχοι και τα φύλλα του είναι τριχωτά. Τα άνθη του έχουν πάντα πέντε πέταλα και έχουν μπλε χρώμα ή κάποιες φορές (σπάνια) ροζ.

Ιστορία: Ο μεγάλος βοτανολόγος John Gerard, γράφοντας το 1597, αναφέρει το παλιό επίγραμμα ego borago gaudia semper ago ("Εγώ, το βοράγκο, δίνω πάντα κουράγιο").
Η σύγχρονη έρευνα έχει δώσει καινούργια έννοια στο ρητό αποκαλύπτοντας ότι το Βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων προωθόντας την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται όταν επίκειται "μάχη ή φυγή" και εξοπλίζει το σώμα για δράση σε πιεστικές καταστάσεις.

Χρήσεις σε σαλάτες: Τα μπλε άνθη προστίθενται στις σαλάτες από την Ελισαβετιανή εποχή για να "χαροποιήσουν το πνεύμα", μία πρακτική που μπορούν να ακολουθήσουν και οι σύγχρονοι μάγειροι.

Φύλλα: Τα σαρκώδη, μάλλον τραχεία φύλλα χρησιμοποιούνται ως τονωτικό των επινεφριδίων για το στρες ή για να αντισταθώ μίσουν τις επιδράσεις της θεραπείας με στεροειδή. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον ξηρό, ερεθιστικό βήχα ώς γαλακταγωγά και στα πρώτα εμπυρετα στάδια της πλευρίτιδας ή του κοκκύτη.
Συλλέξτε σε όλη την περίοδο αύξησης.
Άνθη: Παραδοσιακά, τα έβαζαν στο κρασί για να "κάνουν εύθυμους τους ανθρώπους", και χρησιμοποιούνταν και στα σιρόπια για το βήχα.
Σπόροι: Το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους χρησιμοποιείται και ως εναλλακτικό αντί του ελαίου της οινοθήρας (Oenothera biennis) για τους ρευματισμούς ή τις διαταραχές της περιόδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για το έκζεμα Διατίθεται και στο εμπόριο σε κάμρυλες.
Έγχυμα: Πάρτε το στα πρώτα στάδια των πνευμονικών διαταραχών ή σε εμπύρετα κρυολογήματα.
Οι μητέρες σε γαλουχία μπορούν να το συνδυάσουν με μάραθο για να ενισχύσουν τη ροή του γάλακτος.
Βάμμα: Πάρτε 10 ml, τρείς φορές την ημέρα, ως τονωτικό μετά από θεραπεία με στεροειδή και για το στρες.
Χυμός: Πιείτε 10 ml πολτό νωπών φύλλων, τρείς φορές την ημέρα, για την κατάθλιμη, την οδύνη ή το άγχος.
Λοσιόν: Διαλύατε το χυμό με ίσο όγκο νερού και χρησιμοποιείστε το για το ερεθισμέ νο, ξηρό δέρμα ή για νευρικά εξανθήματα.
Κάψουλες: Πάρτε 500 mg ελαίου σε κάμουλα καθημερινά ως συμπληρωματικό της διατροφής για το έκζεμα ή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Το έλαιο βοηθά επίσης σε μερικές περιπτώσεις διαταραχών της περιόδου, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ως πρώτη Βοήθεια για τις επιδράσεις της μέθης (πάρτε 1 g).
Σιροπι: Πάρτε το σιρόπι από το έγχυμα ως αποχρεμπτικά για το βήχα.
Μπορεί να συνδυαστεί με το φλώμο και τα άνθη αλθαίας.

Πηγές: πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων, Μετάφραση από την Βικιπαίδεια.


Πηγές:

Facebook comments