Ο κουρκουμάς

Eπιστημονική Oνομασία: 
Curcuma longa
Άλλα Ονόματα: 
κιτρινόριζα, Τουμέρικ

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη και ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Καλλιεργείται για τα ριζώματά τους. Είναι επίσης, γνωστός και ως Turmeric ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή).

Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια.

Το κάρυ: Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Χρήσεις στη μαγειρική:

  • Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε.
  • Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά.
14 τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι: Τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι φυσικά, τονώνοντας τη φυσική ικανότητά του να καθαρίζει τοξικά απόβλητα από το σώμα. ...περισσότερα.
Πώς να πάρετε τα περισσότερα οφέλη από τον κουρκουμά (tumeric) : Αν δείτε μια λίστα με όλους τους τρόπους βοτάνων χρησιμοποιούν κουρκούμι για να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων, θα ήταν τόσο εκτεταμένη μπορεί να το θεωρήσει απίστευτο. Πώς μπορεί να κάνει ένα χορτάρι τόσο πολά; Μπορεί να οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα του κουρκουμά να ρυθμίζει τη φλεγμονή. ...περισσότερα.
θεραπευτικές ιδιότητες στον Κουρκουμά: Το κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments