Πέστο Βασιλικού

Υλικά:

  • Φύλλα Βασιλικού (ένα φλυτζάνι φύλλα πατικωμένα)
  • Ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι)
  • Σκόρδο (μια σκελίδα ή ανάλογα με το γούστο μας)
  • Καρύδια ή κουκουνάρια (δύο φλιτζάνια)
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε και μπορούμε να το στρώσουμε προσθέτοντας υλικά και αλλάζοντας έτσι τις αναλογίες ανάλογα με το γούστο μας. π.χ. μπορούμε να το κάνουμε πιο υδαρές προσθέτοντας λάδι.
Το πέστο διατηρείται στο ψυγείο για όλο το χρόνο, αρκεί το ελαιόλαδο (που δρα ως συντηρητικό) να υπερκαλύπει το πέστο σε κάθε βάζο. Γι' αυτό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση.

Χρήσεις:

  • Με ψωμί: Αλείφουμε πέστο σε φέτες ή το προσθέτουμε σε σάντουιτς και τοστ!
  • Με ζυμαρικά: Ανακατεύουμε το λιγότερο 2 κουτ. σούπας πέστο σε μια δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.
  • Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).  

 

Facebook comments