Πελαργόνιο το βαρύοσμο (Αρμπαρόριζα)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Pelargonium graveolens
Άλλα Ονόματα: 
Αμπερόριζα, κιούλι, λουκουμόχορτο, Αμπαρόριζα , μοσχομολόχα (Χαλκιδική), Δενδρισακι

Περιγραφή: Φυτό με τρυφερούς βλαστούς οι οποίοι δεν ξυλοποιούνται. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα φύλλα έχουν γκριζοπράσινο χρώμα, είναι χνουδωτά και με πολύ μεγάλες εγκολπώσεις. Μπορούν να φθάσουν τα 10cm σε μήκος ενώ το πλάτος τους είναι σχεδόν το μισό του μήκους τους. Τα άνθη του φέρονται σε ταξιανθία τύπου σκιαδίου και φέρουν 5 πέταλα. Τα χρώματα που συναντάμε στα άνθη του P. graveolens είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του μωβ.

Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα που απελευθερώνεται από τα φύλλα της. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ στην βιομηχανία αρωμάτων, στη ζαχαροπλαστική και στή μαγειρική. Τα γλυκερά φύλλα της χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού και προστίθενται στις κομπόστες σταφύλι και κυδώνι. Επειδή χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών λέγεται και λουκουμόχορτο. Παραδοσιακό φυτό των ελληνικών κήπων και γλαστρών. Ανήκει στα Γερανιώδη, κοινώς συγγενεύει με το γεράνι και όχι με τη μολόχα - ασχέτως αν τη λένε και μοσχομολόχα. Δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα καλλωπιστικά φυτά που φέρουν το όνομα γεράνια.

Χρήσεις της Αρμπαρόριζας: Η αρμπαρόριζα μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη. Το τσάι της είναι το πλέον κατάλληλο για τις ζαλάδες της εγκυμοσύνης. Επίσης είναι φυσικό εντομοαπωθητικό. ...περισσότερα.

Καλλιέργεια αμπαρόριζας: Η αμπαρόριζα είναι φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη, το οποίο προτιμάει τις ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ (πλούσιο σε άμμο) ώστε να αποστραγγίζει πολύ καλά. Οι ρίζες του δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία. ...περισσότερα.
Λικέρ Αρμπαρόριζας: Τι χρειαζόμαστε: 250 γρ. αρμπαρόριζα 1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη 3/4 φλ. τσαγιού νερό 1 λίτρο βότκα, ρακί, ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο Πως το κάνουμε: ...περισσότερα.
Τσάι αμπαρόριζας: Η αμρπαρόριζα γίνεται τσάι (άνθη και φύλλα ως έγχυμα), μάλιστα τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερένταση, πέτρα των νεφρών και διαβήτη. ...περισσότερα.

Facebook comments