Πεστίλι

χρήσεις: 

Υλικά:

  • Φρούτα εποχής
  • μέλι ή ζάχαρη
  • λεμόνι
  • κορν φλάουερ

Εκτέλεση: Διαλέξτε φρούτα ώριμα. Πλύντε τα, στραγγίστε τα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και τον χυμό λεμονιού (ή το ξινό) και βάλτε τα στην φωτιά. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, ώστε να βγάλουν ολα τα υγρα τους. Ανακατεύετε συχνά. Οταν τα φρούτα μαλακώσουν, περάστε τα απο τον μυλο λαχανικών ή πολτοποιήστε τα με το ραβδομπλεντερ. Δοκιμάστε τον πολτο των φρουτων και αν το επιθμειτε, προσθέστε και ζαχαρη. Προσθεστε  κορν φλάουερ  ανακατεύοντας γρηγορα για να μην σβωλιασει. Συνεχιστε να ανακατευετε το μιγμα σε χαμηλη φωτια (προσοχη, μπορει να πιτσιλισει!), μεχρι να δεσει καλα και οπως το ανακατευετε με την κουτάλα να φαίνεται ο πατος της κατσαρολας. Κατεβαστε το απο την φωτια. Απλωστε αντικολλητικο χαρτι επανω σε μια λαμαρινα φουρνου, ριξτε επανω την μαρμελλαδα οσο ειναι ακομη ζεστη και απλωστε την σε ενα λεπτο φυλλο, σε παχος 1mm. Αφηστε το να στεγνωσει για κανα-δυο ημερες στον ηλιο, προφυλάσσοντας το απο τα εντομα με ενα τουλι. Μπορειτε επισης να το βαλετε να στεγνωσει στον φουρνο, στους 80°C περιπου, στον αερα, για 2-3 ωρες. Διατηρειται εκτος ψυγειου, σε δροσερο και ξηρο μερος, για αρκετους μηνες, τυλιγμενο σε ρολλο και κατα προτίμηση σε διάφανη μεμβράνη.

Ξεχωριστό είναι το πεστίλι που φτιάχνουν οι Καππαδόκες. Γίνεται από ξερά βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα ή σύκα. Βράζονται τα φρούτα μαζί μέχρι να γίνει ένας πολτός. Στη συνέχεια απλώνουν σε καλαμένια ράφια ολοκαίνουργο χασέ (άσπρο ύφασμα με την κόλλα του) και στρώνουν τον πολτό των φρούτων σε ομοιόμορφο λεπτό στρώμα και μένει έτσι απλωμένο σε ευάερο μέρος μέχρι να στεγνώσει και να γίνει σαν πέτσα. Την ξεκολλούν υγραίνοντας ελαφρά το κάτω μέρος του χασέ. Το τυλίγουν σε ρολό και το διατηρούν όλο το χειμώνα τυλιγμένο στο πανί. Όταν θέλουν κόβουν ένα κομμάτι, βάζουν καρύδια ή αμύγδαλα, το τυλίγουν σαν φλογέρα για το προσφέρουν.Στην αγορά, στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς, βρίσκουμε πεστίλι από βερίκοκα, σε μεγάλα κομμάτια μέσα σε σελοφάν, που το ονομάζουν "πέτσα" και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα μαγειρέματά μας.

Facebook comments