Πετιμέζι

χρήσεις: 

Υλικά:

  • 2 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την έχετε κοσκινίσει)  /1 λίτρο φρέσκου μούστου
  • μούστος

Εκτέλεση: Βάζουμε τη στάχτη σε γαζούλα καθαρή ή τουλπάνι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι.

Βράζουμε σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα το μούστο μαζί με το σακουλάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός. Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα στην επιφάνεια. Στη φάση αυτή πετάτε το σακουλάκι με τη στάχτη και κατεβάζετε από τη φωτιά και τον αφήνεται να κατασταλάξει για αρκετές ώρες. Τον μεταγγίζετε με προσοχή σε άλλο σκεύος και πετάτε τα κατακάθια. Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.

Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει μέχρι που στο τέλος θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι. Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού.

Facebook comments