Ροδιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Punica granatum
Άλλα Ονόματα: 
Ρωβιά (Κύπρος)

Περιγραφή: Τα άνθη της ροδιάς είναι μεγάλα, μονήρη, κόκκινα συνήθως, κάποιες φορές λευκά. Η Ροδιά είναι αυτογόνιμη δηλαδή, δε χρειάζονται μέλισσες για την επικονίαση της. Μία νέα ροδιά αρχίζει να παράγει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο. Ο κορμός της ροδιάς αρχίζει να διακλαδίζεται από χαμηλά.

Καλλιέργεια: Η ροδιά καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια(γρεναδίνη),ό πως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς(νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως). Είναι ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό. Για να έχουμε όμως ικανοποιητική παραγωγή και ποιοτικά ρόδια, το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αμμοαργιλώδες, ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες.

Συμβουλή:  Ποτίζετε τακτικά τη ροδιά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Αν δεν το κάνετε, η απότομη λήψη νερού από το φυτό κατά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, θα κάνει τα ρόδια να σκάσουν.

Το ρόδι και οι ιδιότητές του
Γνωστός φθινοπωρινός καρπός που αρέσει πολύ στα παιδιά. Το λεγόμενο πουγκί της υγείας, ένα φρούτο με πολλές ιδιότητες... Πρόκειται για σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες. ...περισσότερα


Πολλαπλασιασμός Ροδιάς με μοσχεύματα: Ο πιο εύκολος, αλλά και προτεινόμενος τρόπος πολλαπλασιασμού της ροδιάς είναι με μόσχευμα. Η καλύτερη περίοδος για να πάρουμε το μόσχευμα είναι νωρίς το καλοκαίρι. ...περισσότερα.
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments